De jaarclub – Linda van Rijn

De jaarclubNog altijd heeft Dominique contact met een aantal meiden van de jaarclub tijdens haar studie. Vijftien jaar bestaan zij inmiddels en dat mag niet onopgemerkt voorbij gaan. Wordt er normaal gesproken elk jaar een weekendje dicht bij huis georganiseerd voor en door de dames, dit jaar is het winterse Wenen het decor van hun uitje. En omdat het een jubileum is, mogen deze keer ook de partners mee. Het huis is mooi, de stad prachtig en het gezelschap prettig. Niets staat een leuk weekend in de weg. Totdat het gesprek komt op Daniëlle, een studiegenoot die destijds zelfmoord pleegde. Eén van de meiden weerlegt dit verhaal, maar de gevolgen hiervan zijn heftig…

Meerdere boeken las ik al van deze auteur. Haar schrijfstijl is prettig en leest zeer gemakkelijk. Haar boeken zullen dan ook voor een breed publiek toegankelijk zijn. Zo ook haar nieuwste boek, ‘De jaarclub’. Binnen een paar uurtjes heb je dit verhaal uit.
Qua stijl vind ik Linda van Rijn goed te vergelijken met Suzanne Vermeer. Lekkere weglezers, heerlijk voor tussendoor, maar niet erg diepgaand.

‘De jaarclub’ is beeldend geschreven, je waant je als lezer zelf in het winterse Wenen. Een mooie achtergrond! Ooit was ik een week in deze prachtige stad, dus er kwamen regelmatig bekende plaatsen en gebouwen voorbij. Maar ook als je de stad niet zelf kent, zal je meegetrokken worden in de (ijskoude) sfeer.

De titel is vanaf het begin duidelijk. Kort en krachtig, met een duidelijke link naar het verhaal. De cover vind ik ook mooi, maar hier ontgaat de link mij deels. De sneeuw en de vrouw kan ik plaatsen, maar waarom zij hier naakt is, is mij een vraagteken.

‘De jaarclub’ begint rustig aan, als lezer krijg je veel informatie over alle personen. En er komen er nogal wat voorbij. Toch was ik nergens in verwarring door al die mensen, op de een of andere manier lukt het Linda van Rijn prima om alle personages een eigen gezicht te geven waardoor ze goed te onderscheiden zijn. Door deze uitgebreide informatie ging mijn verdenking echter vrijwel meteen naar een bepaalde persoon. Dat nam helaas veel spanning uit het verhaal weg. De plot was voor mij dan ook niet meer verrassend. Ook de epiloog zag ik van verre aankomen.
Het verhaal zit verder goed in elkaar. Qua geloofwaardigheid scoort het niet heel hoog. Een (oud)politieman die zo uit de school klapt tegen een onbekende, die formeel gezien ook helemaal niets met het onderzoek te maken had, dat vind ik een beetje vergezocht. Toch hoort dit wel een beetje bij dit soort verhalen, dus het ergerde mij verder niet.

Conclusie:  een lekker verhaal voor tussendoor, vlot geschreven, maar niet echt spannend.

Titel: De jaarclub | Auteur: Linda van Rijn | Uitgever: Marmer | ISBN: 9789460682674 | Blz.: 320

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!