De jaagster – Pauline de Bok

de jaagster 

“Maar eigenlijk weet ik heel goed wat me te doen staat: mezelf uit de bange kerker van mijn hoofd bevrijden.”

De oude Luise raakt haar grip op het leven langzaamaan kwijt. Ze trekt zich steeds vaker terug in haar oude jacht hut. Daar overdenkt en herbeleeft zij haar verleden. Haar jeugd in Oost-Duitsland, de vlucht naar het Westen, de beleefde avonturen in haar eigen jachtgebied, niet toevallig gelegen pal naast het IJzeren Gordijn. En natuurlijk haar liefde voor een Stasi-officier en het werk dat zij voor hem deed.
De jonge Merel heeft haar beide ouders verloren en probeert zichzelf terug te vinden in een bosrijk gebied in Duitsland. Daar stuit zij op de verhalen over Luise en haar spionnenverleden. Merel wil daar meer over weten, maar raakt meer en meer betrokken bij deze illustere vrouw.

Toen ik zag dat dit boek over het IJzeren Gordijn ging, raakte ik meteen geïnteresseerd. Zeven zomers lang ging als kind op vakantie naar de Harz in Duitsland. Vanuit ons vakantiehuisje hadden we bij helder weer zicht op de Oost-Duitse berg ‘de Brocken’. Verboden gebied… Een jaarlijks terugkerend uitje was een ritje naar het IJzeren Gordijn. Het maakte op mij als kind veel indruk, de wachttorens met die mannen met geweren. Ze zwaaiden dan vaak wel terug als wij zwaaiden, maar vreemd vond ik het wel. Bijzonder was dan ook de eerste zomer nadat de Muur gevallen was. Zomer 1990 en de berg die we altijd alleen van een afstand konden bekijken, was open om te beklimmen.

Wat ontzettend leuk is het dan om deze plaatsen, inclusief de berg de Brocken, terug te vinden in dit boek. Ik kon een levendige voorstelling maken van het gebied waar het verhaal zich afspeelt. Mijn ervaringen als kind werden mede door dit boek verrijkt door de beschrijvingen van het leven langs de Muur. De Koude Oorlog, de spionage activiteiten van beide kanten, het gaf mij een compleet beeld van dit deel van de nog vrij recente geschiedenis.

‘De jaagster’ is een duidelijke titel. Het is meteen duidelijk op wie het slaat, maar gaandeweg het verhaal komt er nog een jaagster bij. De cover trok mij in eerste instantie niet aan.

Pauline de Bok hanteert een mooi stijl van schrijven. Veel korte zinnen, maar er wordt wel veelvuldig gebruik gemaakt van jachttermen die niet altijd duidelijk uitgelegd worden. Meestal  werd het mij door de context wel duidelijk wat er bedoeld werd.

Alles wat geschreven werd over de jacht boeide mij overigens onverwachts. Ik vond het interessant om te lezen hoe alles in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken. Het is duidelijk dat de schrijfster weet waarover ze het heeft. Jagen is geen hobby, het is een levensstijl. Opvallend vond ik het duidelijke respect voor de dieren. Regelmatig laait de discussie over de jacht weer op. Wonend op de Veluwe, is ook in mijn omgeving de jacht geen onbekend verschijnsel. Het is duidelijk dat de jager aan strikte regels gebonden is. In ‘De jaagster’ wordt duidelijk dat de jager zich ook houdt aan ongeschreven regels, aan de mores van de jacht. Zo worden er geen drachtige of zogende vrouwtjes geschoten. Het welzijn van de dieren gaat de jager aan het hart. En ook het respect voor de grenzen van elkaars jachtgebied vond ik een opvallend fenomeen.

Het perspectief wisselt tussen de twee vrouwen, beide beschreven als ik-persoon. Dit lijkt verwarrend, maar dat was het absoluut niet. De hoofdstukken wisselden elkaar af in perspectief, maar ook bij het lezen van de eerste zinnen was eigenlijk meteen duidelijk wie op dat moment aan het woord was.
De personages worden goed uitgewerkt. Het leven van Luise wordt stukje bij beetje verteld door middel van terugblikken. Luise blikt vanuit haar oude jacht hut terug.
Met name de ontwikkeling die Merel doormaakt, vond ik erg goed beschreven. Hoe zij los komt van haar verleden en van de opvoeding door haar idealistische ouders en op zoek gaat naar wat zij zelf wil en is.

Conclusie: een mooie roman over twee vrouwen in een mannenwereld, tegen de boeiende achtergrond van de Koude Oorlog en het IJzeren Gordijn. De een aan het einde van haar leven, de ander aan het begin van een nieuw leven.

Titel: De jaagster | Auteur: Pauline de Bok | Uitgever: Atlas Contact | ISBN:  9789025440916 | Blz.: 286

6 gedachten over “De jaagster – Pauline de Bok

 • 18 november 2014 om 13:23
  Permalink

  Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog zijn onderwerpen waar ik graag over lees, wij komen zelf ook vaak in de Harz, dus ik hoop in het boek veel plaatsten ten herkennen (heb zelf dit jaar ook op de Brocken gewandeld)

  Beantwoorden
  • 18 november 2014 om 13:42
   Permalink

   Mooi land daar! Heb goede herinneringen aan de vakanties daar. Ik zet je op de lijst!

   Beantwoorden
 • 19 november 2014 om 18:42
  Permalink

  lijkt mij een mooie roman over twee vrouwen in een mannenwereld, ik doe graag mee

  Beantwoorden
 • 19 november 2014 om 18:50
  Permalink

  Gedeeld op Pinterest, wil het zeker lezen!
  Mooie recensie!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!