De geluksprofessor – Patrick van Hees

 

De geluksprofessor

“Geluk is de mate waarin iemand voldoening schept in het eigen leven als geheel.”

Cuno is een gladde jongen, een van de jongste professoren in de marketing en werkzaam bij Nyenrode. Rijdt in een Porsche, heeft een los-vast relatie met een collega en denkt dat hij alles kan krijgen omdat hij het gemaakt heeft. Groot is zijn schrik en woede als een promotie er niet in zit. Als zijn vriendin hem ook nog laat zitten, brokkelt zijn zorgvuldig opgebouwde imago stukje bij beetje af.
Als Cuno voor een opdracht naar Cambridge gaat, besluit hij zijn werk voorlopig te laten wat het is en in deze oude stad te blijven. Hij gaat op zoek naar het geheim van geluk. Lukt het hem het geluk te vinden, of wordt het hem te heet onder zijn voeten als hij ook zichzelf aan een nader onderzoek moet onderwerpen?

De cover van ‘De geluksprofessor’ is er eentje waar je vrolijk van wordt. Een kleurige vlinder, die je doet denken aan zomer, warmte en vrolijkheid. Goed gekozen dus! De titel maakte mij nieuwsgierig naar het verhaal. Kort en krachtig, met een twist.
Patrick van Hees is spreker, schrijver en coach op gebied van geluk. Hij is fulltime bezig met het onderwerp.

De proloog geeft direct een stukje spanning. Cuno belt na lange tijd zijn moeder, die denkt dat hij de dag daarvoor gecremeerd is. Meteen komt dus de vraag omhoog wat er gebeurd is en waarom zijn familie denkt dat Cuno dood is. Het verhaal begint dan een aantal maanden eerder en wordt verder chronologisch verteld. Af en toe wordt het heden afgewisseld met een terugblik naar de kindertijd van Cuno. Door deze stukjes wordt het handelen van Cuno in het heden verduidelijkt. Meteen in het begin kreeg ik namelijk een flinke antipathie tegen hem. Zo’n gladde aal, die denkt dat het leven aan zijn voeten ligt, de manier waarop hij met vrouwen omgaat, het maakt hem voor mij totaal niet sympathiek. Hoe verder in het verhaal, hoe meer dat verandert.

Patrick van Hees heeft een vlotte manier van schrijven, het verhaal leest zeer gemakkelijk. Zijn taalgebruik is goed leesbaar en dialogen komen natuurlijk over.
Het boek wordt gekwalificeerd als roman, maar kan ook als ‘zelfhulpboek’ gelezen worden. Gezien het feit dat ik niet zo van dit laatstgenoemde genre houd, was ik benieuwd naar weke kant de weegschaal met dit boek uit zou slaan. Zou ik het lezen als roman, of echt als ‘therapie-boek’? De weegschaal bleek enigszins in het midden te blijven hangen. Ik kon de therapie-factor niet dusdanig loslaten dat ik het verhaal als roman kon lezen. De gebeurtenissen kwamen her en der iets gekunsteld over. Echt iedereen die Cuno ontmoet, heeft een uitgesproken mening over het thema geluk. Dat is natuurlijk logisch in een boek als dit, maar het gaf mij persoonlijk iets minder leesplezier. De boodschap was ook over gekomen als het iets minder expliciet benoemd zou worden. Jammer, want het verhaal is gewoon wel heel leuk. Een tikkeltje spanning, romantiek, humor, het zit er allemaal in. Het slot ontroerde mij zelfs onverwachts…

Het thema is actueel. Hoe vaak wordt geluk niet gemeten aan het materiele bezit, een goede baan, aanzien of macht. Het is voor iedereen goed om zo af en toe eens stil te staan bij wat geluk nu eigenlijk voor jou persoonlijk inhoudt. Is het echt die dikke auto voor de deur, of zijn het juist die misschien kleine dingen die het leven de moeite waard maken? De glimlach van een onbekende voorbijganger, die hand op je schouder van je collega, de natte snot-kus van je kind of een gestolen uurtje met een boek en een kop thee op de bank…

“Want het staat als een paal boven water: de meeste mensen jagen zaken na waarvan ze denken dat die gelukkig maken, terwijl dat helemaal niet zo is. Ook ik. We zijn kuddedieren, maar ergens heeft de meute een verkeerde afslag genomen. En vrijwel niemand heeft het gemerkt.”

Het grote pluspunt van ‘De geluksprofessor’ is naar mijn mening dat iedereen er wel iets uit kan halen om over na te denken. Geluk vinden of behouden willen we namelijk allemaal!

“In het leven heb ik maar drie dingen nodig: iets om te doen te hebben, iets om naar uit te kijken en iemand om van te houden. Dat is alles.”

Conclusie: combinatie van ‘therapie-boek’ en roman over de zoektocht naar geluk, waar iedere lezer handvatten/wijsheden uit kan halen om over na te denken.

Titel: De geluksprofessor | Auteur: Patrick van Hees | Uitgever: De Boekerij | ISBN:  9789022574591 | Blz.: 254

2 gedachten over “De geluksprofessor – Patrick van Hees

 • 24 november 2014 om 05:13
  Permalink

  Ha, kon niet slapen. Toevalligerwijs zat ik te peinzen over het hot item: Geluk. En prompt verscheen deze leeslink op Twitter, waarvoor hartelijk dank.

  Een boek om te lezen dus. Mooie recensie.

  Ik heb je tevens toegevoegd aan mijn blogroll. Zie: http://www.mightymusings.nl/wall-of-fame/ .

  Beantwoorden
  • 24 november 2014 om 08:19
   Permalink

   Wat toevallig Irene! Of was het een schoolvoorbeeld van ‘geluk hebben’? 😉 Bedankt voor het toevoegen aan je blogroll!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!