De betrokkenen – Anita Larkens

De betrokkenenBrand in de woning van de familie Hoft. Zes kinderen komen om, de 14-jarige Eliza is de enige die overleeft. Groot is de verbijstering als blijkt dat een oom, in samenwerking met de ouders, de brand aangestoken heeft.
Nora is filmmaakster en is van plan het verhaal van Eliza te verfilmen. Door de gesprekken en de omgang met Eliza, raakt Nora meer en meer betrokken bij het meisje en de situatie. Het laat haar niet meer los…
 

Eerder las ik van deze auteur ‘Schaduwdochter’, naar mijn mening een psychologisch hoogstandje. Het maakte mij dan ook erg nieuwsgierig naar haar volgende boek. ‘De betrokkenen’ is deels gebaseerd op waargebeurde feiten. Daar houd ik van! Het verhaal zoals ik dat vanuit de kranten en het journaal ken, staat me nog helder voor de geest. Bizar en ongelooflijk dat ouders met opzet brand stichten terwijl hun kinderen nog binnen zijn, zelfs al ‘was het niet hun bedoeling’ dat het huis in vlammen op zou gaan… Ik zag destijds een documentaire over het gebeuren en de rillingen liepen over mijn rug.

‘Ik wil het begrijpen’, zeg ik. ‘Waarom Ula het deed.’ Het is de hamvraag van mijn film: hoe is een moeder tot zoiets in staat.”

Anita Larkens schrijft vlot en soepel. Ook dit boek leest weer zeer prettig en gemakkelijk. Toch boeiden de eerste 200 blz. mij niet erg. Er is weinig spanning en het geheel maakt een warrige indruk. De spanning loopt daarna wel iets op, maar verder dan een matige spanning komt het niet.

“Niemand zegt verder iets en toch voel ik de onuitgesproken vraag: Waarom was jij niet in het huis? ‘Dit huis’ is de verkoolde ruïne achter me, met daarbinnen de verkoolde lichamen van mijn broertjes en zusjes.”

Het perspectief ligt bij verschillende personen, allen vanuit de 1e persoon beschreven. Nora en Eliza vertellen het verhaal uit hun eigen gezichtspunt. Later in het boek komt daar ook nog de verhaallijn van Luuk bij. Voor mij had dit geen meerwaarde, het gaf eerder verwarring.
De titel wordt duidelijk uitgelegd. Een goed gekozen titel, er is op meerdere manieren sprake van betrokkenen. Ook de cover spreekt mij aan. Een mooi en passend beeld.

“De interviews met betrokkenen. Mijn eigen film. Maak ik die niet juist om de slachtoffers een stem te geven? Zij hebben het recht om niet vergeten te worden.”

Waar ik in ‘Schaduwdochter’ genoten heb van de plot en dat als grootste pluspunt van het boek beschouwde, komen de gebeurtenissen in ‘De betrokkenen’ mij iets te gekunsteld over. Ondanks verschillende wendingen die het verhaal neemt, is de plot niet verrassend. Het puzzeltje valt helaas absoluut niet zo soepel in elkaar als dat het dat in ‘Schaduwdochter’ deed.

Conclusie: fictief verhaal rond een macaber waargebeurd thema, prettig leesbaar, maar enigszins warrig.

Titel: De betrokkenen | Auteur: Anita Larkens | Uitgever: De Crime Compagnie | ISBN: 9789461091499 |Blz.: 300

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!