De Au Pair – Maartje Fleur

de-au-pair

Caroline laat haar studentikoze bestaan achter zich en gaat samenwonen met Arthur en zijn dochter Lois, in hun kapitale villa aan de rand van het bos. Nu heeft ze de man van haar dromen, een mooi atelier en geen geldzorgen. Haar geluk lijkt compleet als ze zwanger raakt. Toch voelt Caroline zich er niet thuis. Arthurs huishoudster vindt haar een opportuniste, zijn dochter zit midden in de puberteit en hijzelf is wel erg vaak weg.
Als dan het levenloze lichaam van een vroegere au pair wordt gevonden en Arthur wordt verdacht van moord, verandert Carolines droomwereld in een nachtmerrie.

 

Toen ik las dat de schrijfster van “Floor Faber” een boek uit zou brengen, was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Ik heb altijd genoten van de beslommeringen van Floor. Daarnaast spraken de cover en titel mij ook aan. Ik verwachtte een leuk verhaal, om lekker even bij te ontspannen. Een boek alla Suzanne Vermeer.

Het boek gaat over Caroline en haar grote, nog niet zo lang geleden ontdekte liefde. Caroline is bedrogen door haar vorige vriend en vindt het geluk weer in de armen van Arthur. Het gaat zo goed tussen hen, dat ze al snel haar appartementje verruilt voor Arthurs grote villa in het bos, inclusief zwembad, huishoudster en puberdochter. Arthurs vrouw is net na de geboorte van dochter Lois overleden. Sindsdien zorgt huishoudster Havers voor Lois. Zij en haar vrijgezelle, enigszins typische zoon Marcel zijn bijna deel van de familie. Caroline moet hier heel erg aan wennen. Het loopt niet zo lekker tussen haar en Lois, maar ook de relatie met Havers is niet echt warm te noemen. En bij Marcel heeft Caroline ronduit een vervelend gevoel. Hij lijkt haar te achtervolgen en te begluren.
Vorig jaar is er een tijdje een Mexicaanse au pair in huis geweest, totdat zij plots verdween. De politie tast nog steeds in het duister wat er gebeurd is met Marilia. De au pair fascineert Caroline, mede doordat zij Marilia’s dagboek in haar atelier vindt. Ze leest daarin dat Arthur en Marilia een verhouding hadden. Arthur ontkent dit echter stellig.

“Ze kwam uit Mexico met maar één doel voor ogen: een rijke kerel aan de haak slaan. Het viel me zo tegen dat alle mannen er met open ogen in tuinden en niet zagen wat voor opportuniste het was.”

Carolines rustige leventje verandert wanneer iemand het op haar gemunt lijkt te hebben. Ze wordt achtervolgd en bedreigd. Tot overmaat van ramp lijkt niemand haar te geloven, ook Arthur niet.

Maar dan wordt het lichaam van Marilia gevonden. De politie verdenkt Arthur en de relatie tussen Arthur en Caroline wordt hierdoor keer op keer op scherp gezet. Waarom liegt Arthur tegen Caroline? Kan zij hem nog vertrouwen? Maar wat spookt Marcel ’s nachts uit in het bos? En waar komen die dode vogels telkens vandaan?

“Ze wordt alleen bloednerveus van zijn gelieg en ze vraagt zich af waar hij nog meer de waarheid niet over verteld heeft. Hoe goed kent ze hem eigenlijk?”

 Het boek leest ontzettend gemakkelijk. Het taalgebruik is simpel en doeltreffend. Vooral in het eerste deel van het boek zit onmiskenbaar veel humor. Ik heb regelmatig gegrinnikt om de beschrijvingen. Later in het boek wordt de humor vervangen door spanning. Die spanning laait her en der op, maar het boek wordt nergens saai. De schrijver weet zo’n sfeer te scheppen, dat de lezer echt meeleeft met het wel en wee van vooral Caroline.
Het perspectief wisselt regelmatig. Ook dit geeft een stukje spanning, doordat lang niet alles verteld wordt. Je leest bijvoorbeeld over een nachtelijke tocht door het bos door Marcel, maar het hoe en waarom blijft lang onduidelijk.
De hoofdpersoon wordt voldoende uitgediept om een goed beeld van haar te krijgen. Belangrijke gebeurtenissen uit het verleden krijgen een plekje in het heden en verduidelijken acties en reacties van Caroline.
Het plot is goed uitgewerkt, maar niet heel spannend. Ik zag de wending al een tijdje aankomen, maar dat doet niets af aan het leesplezier.

Conclusie: vlot geschreven, leuk en spannend verhaal. Gegarandeerd een paar uurtjes ontspannen leesplezier!

Titel: De Au Pair | Auteur: Maartje Fleur | Uitgever: Luitingh Sijthoff | ISBN: 9789021809854 | Blz.: 272

Eén gedachte over “De Au Pair – Maartje Fleur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!