Dans met mij – Jean Kwok

Dans met mij “Als ik loslaat wat ik ben, word ik wat ik zou kunnen zijn” – Lao Tse

Charlie Wong woont met haar vader en 11-jarige zusje Lisa in een klein, armoedig appartementje in China Town, New York. Charlie blinkt nergens in uit. Lisa daarentegen lijkt alles mee te hebben. Ze is mooi, net als hun overleden moeder, en ze is ook nog eens heel erg slim.
Hun vader hield zielsveel van zijn vrouw en mist haar nog dagelijks. Hij doet erg zijn best om goed voor zijn dochters te zorgen. Hij zit echter ook muurvast verankerd in de Chinese cultuur, regels en (bij)geloof.
Charlie krijgt een nieuw baantje als receptioniste bij een bekende dansschool. Ze verzwijgt dit voor haar vader, uit angst dat hij het haar zal verbieden. Deze baan verandert Charlie’s leven. Hoewel ze al snel ontslagen wordt als receptioniste, wordt zij meteen aangenomen als danseres! Charlie geniet enorm van haar baan als danseres, maar komt hierdoor ook tussen twee vuren te staan. Aan de ene kant haar droom om danseres te worden, aan de andere kant haar liefde voor haar traditionele vader en de zorg voor haar zieke zusje. Het is onmogelijk deze twee werelden met elkaar te verenigen. Of toch niet?

Wat een heerlijk boek heeft Jean Kwok met ‘Dans met mij’ afgeleverd! Als moeder van een Chinese zoon, zit China en alles wat daarbij hoort diep in mijn hart verankerd. Wat een rijke en boeiende cultuur heeft dit land!
Hoewel het verhaal zich niet in China afspeelt, proberen de oudere Chinezen in China Town het zo veel mogelijk bij het oude te laten. Ze wonen dan wel in het Westen, maar alle Westerse invloeden worden verafschuwd en zoveel mogelijk uitgesloten. China Town is dus eigenlijk ‘klein-China’ in het Westen.
Heel fijntjes laat Jean Kwok ons de verborgen strijd zien tussen de oudere en jongere generatie, die vaak geboren is in het Westen. Deze jonge mensen balanceren voortdurend tussen ouders en familie, met het daarbij behorende diepgewortelde respect, en de moderne, westerse cultuur aan de andere kant. Dit wordt zeer goed zichtbaar in het verhaal van Charlie.

Dit alles gebeurt op de manier van een prima ballerina, in razende vaart. Zoals de bewegingen van een goede danseres, zo soepel is de schrijfstijl van Kwok. Hoewel er geschreven wordt over een andere cultuur, andere gewoontes, is het nergens moeilijk leesbaar. De Chinese cultuur wordt in dit boek zeer toegankelijk neergezet  voor de westerse lezer. En passant wordt er her en der ook nog even met Oosterse lijfspreuken gestrooid, zoals boven aan deze recensie. En wat zijn ze prachtig…

Het verhaal is geschreven vanuit ik-persoon Charlie. Dit geeft een stukje spanning in het verhaal, doordat de lezer nergens meer kennis heeft van de gebeurtenissen dan Charlie zelf. Het geeft ook een stuk betrokkenheid bij de hoofdpersonen. Je leeft met Charlie mee, maar voelt bijvoorbeeld ook haar liefde en zorg voor Lisa. Ook haar ambivalente houding richting haar vader wordt begrijpelijk. Aan de ene kant haar liefde voor hem en het respect dat in de oosterse cultuur zo belangrijk is, maar aan de andere kant wil zij haar vader ook een schop onder zijn kont verkopen als hij bijvoorbeeld een reguliere (westerse) behandeling voor Lisa weigert.

De lezer maakt het proces van volwassen worden van Charlie van heel dichtbij mee, met alle bijbehorende  haken en ogen. Want is volwassen worden normaal gesproken al niet altijd gemakkelijk, als je moet balanceren tussen twee culturen wordt het helemaal lastig!

Conclusie:   een heerlijke roman over de dans tussen de generaties en het proces van volwassen worden tussen twee culturen.

Titel: Dans met mij | Auteur:  Jean Kwok | Vertaling: Mireille Vroege | Uitgever: de Boekerij | ISBN: 9789022570753 | Blz.: 400

2 gedachten over “Dans met mij – Jean Kwok

 • 15 augustus 2014 om 11:11
  Permalink

  Dit boek gaat direct op mijn nog te lezen boeken lijst, mooie recensie Monique!

  Beantwoorden
  • 15 augustus 2014 om 12:03
   Permalink

   Dank je wel! Ik werd opnieuw verliefd op China…;-)

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!