Conflict – Susan Moonen

conflict

Is hun vriendschap sterk genoeg om het verraad te overleven?

Eva en Lotte zijn al sinds de kleuterschool onafscheidelijk. Hun vriendschap is de wereld. Lotte is getrouwd en moeder van een tweeling. Eva werkt bij een bank en woont samen met Johan, een makelaar in onroerend goed. Dan worden er in Ravenstein, het stadje waar de vriendinnen wonen, dode vrouwen gevonden. De ontzielde lichamen zijn gemarteld, de lompheid van de verkrachtingen is ongekend. Al snel na de vondst ontdekt Eva iets verschrikkelijks. Het gaat haar voorstellingsvermogen volledig te boven. Ze verzet zich tegen de waarheid, maar de feiten stapelen zich op. Hoe kan ze haar vriendin Lotte beschermen?

 

Het boek begint meteen spannend met een verkrachtings- en moordscene. Het wordt beschreven met de moordenaar als ik-persoon. Door deze opening zit je meteen in het verhaal en wil je verder om te weten hoe dit afloopt. Er zijn een aantal personages in het boek. Eva, de andere ik-persoon, en haar man Johan met daarnaast Lotte en haar man Niek. Eva en Lotte zijn vriendinnen van jongs af aan en dat is bijna het belangrijkste in hun leven. Verder is er nog Stijn, broer van Niek en collega van Eva, en Steven, een zwerver in het stadje Gravenstein. Hij blijkt de broer te zijn van de moordenaar.

Omdat Steven af weet van de moorden van zijn broer, moet ook hij dood. Stijn is getuige van deze moord. Er wordt een inkijkje in het verleden van de moordenaar gegeven.

“Voor de allereerste keer in mijn leven, zou ik de hoofdpersoon zijn.”

Eva wantrouwt Niek, de man van haar vriendin. Ondertussen loopt de relatie tussen Eva en Johan ook niet lekker. Eva gaat steeds meer voelen voor haar collega Stijn. Zelfs als ze zwanger blijkt te zijn, deelt ze dit met Stijn en niet met Johan. In de tussentijd groeien haar verdenkingen tegen Niek ook sterk, ze vertrouwt hem niet. Dit brengt haar in een innerlijke conflictsituatie.

“Mijn mond houden kan niet, daarmee breng ik Lotte en haar kinderen in gevaar. Maar erover praten maakt alles kapot dat Lotte in haar leven heeft opgebouwd.”

Eva besluit haar  wantrouwen jegens Niek toch te delen met Lotte, maar dit drijft een wig tussen de twee vriendinnen. Lotte kiest partij voor haar man, al is er wel een spoortje twijfel gezaaid. Zij verbreekt het contact met Eva. Eva is daar op haar beurt erg verdrietig over. Haar zwangerschap eindigt in een miskraam en weer is het Stijn die haat opvangt in plaats van Johan.

De moordenaar gaat weer op jacht en slaat weer toe. Hij tekent zijn slachtoffers door met een mes een driehoek in hun wang te kerven.

“Het extreme heeft me altijd geraakt, al sinds ik een kind was. Daarin beleef ik intense vreugde, verdriet, vriendschap of passie. De vorm van een driehoek heeft mij altijd geintrigeerd. De drie zijden vertegenwoordigen mijn persoonlijkheid. Een zijde voor mijn buitenkant, een zijde voor mijn binnenkant en een zijde voor de connectie tussen die twee.”

Lotte en Niek verhuizen naar een ander huis en vinden daar het lijk van een van de slachtoffers in hum kelder. Eva neemt afstand van Stijn en wil haar best doen voor haar relatie met Johan. Ze gaan samen een weekendje weg, maar wat een romantisch weekendje uit lijkt, blijkt iets heel anders te zijn…

De titel heeft een zeer duidelijke link naar het verhaal. Het boek gaat over conflicten, zowel inter- als intra personen. De cover spreekt me aan.

De schrijfstijl is heel prettig leesbaar. Het boek leest als een trein. Ik vond het jammer dat er bijna overdreven veel aanwijzingen beschreven werden om de verkeerde persoon verdacht te maken. Dit had subtieler gekund, dat was meteen ten goede gekomen aan de spanning. Ik wist namelijk al vroeg in het boek wie de moordenaar moest zijn. Omdat het boek zo prettig leest, was het niet erg om het toch helemaal uit te lezen, maar de spanning was weg. Deze kwam wel weer even terug bij het plot. Ook al wist ik wie de moordenaar was, het was wel spannend om te lezen hoe een en ander opgelost werd.

Tot ongeveer halverwege het boek vond ik het verhaal een beetje voortkabbelen. Weinig diepgang, weinig “uitstapjes”. Pas in het tweede gedeelte werden de personages wat beter uitgediept, waardoor het verhaal meteen meer “relief” kreeg.  De afwisseling tussen ik-personen was niet verwarrend, het geeft juist wel een speelsheid aan het verhaal. Door de stukjes geschreven vanuit de moordenaar, krijgt de lezer een inkijkje in zijn geest, waardoor je ook zijn daden enigszins kan plaatsen.

Conclusie: lekker leesbaar en leuk verhaal, maar de spanning is een beetje weg door de voorspelbaarheid.

Titel: Conflict | Auteur: Susan Moonen | Uitgever: De Crime Compagnie | ISBN: 9789461091093 | Blz.: 184

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!