Château Fatale – Ilja Gort

Chateau FataleLeonie is journaliste bij de Franse krant Le Figaro. Wanneer zij voor een artikel infiltreert in de krakerswereld, leert zij Serge kennen. Ze worden een stel en zijn gelukkig met elkaar tot het moment waarop Serge omkomt bij een afschuwelijke brand. Leonie trekt zich, kapot van verdriet, terug op het chateau van de bevriende wijnbouwer Alain. Maar in plaats van rust, vindt Leonie daar alleen maar gevaar en avontuur. De dood van Serge lijkt geen ongeluk te zijn geweest en ook Alain komt in moeilijkheden vanuit dezelfde hoek. Leonie heeft nog maar één doel voor ogen: wraak op de moordenaar van haar vriend.

 

 

Wat meteen opvalt aan ‘Château fatale’ is de cover. Mooi, maar met een hoog James-Bond-gehalte. Ook de titel is bijzonder, er lijkt namelijk een typefout in te zitten. ‘Château’ is namelijk een mannelijk woord en zou dus de toevoeging ‘fatal’ moeten hebben in plaats van het vrouwelijke ‘fatale’. Ik las al veel commentaar op deze ‘fout’, maar auteur Ilja Gort heeft uitgelegd dat het een bewuste keuze is geweest. Dichterlijke vrijheid van de auteur dus.

 “Youssouf Mbasa had een zeldzaam voorkomende afwijking waardoor hij vanaf zijn prilste jeugd elk moment kon worden vermoord.”

Ilja Gort slaagt er met deze bijzondere openingszin meteen in de lezer te boeien en nieuwsgierig te maken. Door zijn soepele manier van schrijven en wisselingen in perspectief word je uitgenodigd om te blijven lezen. De snelle acties en met humor overgoten dialogen maken van het lezen een feestje.

Het is vanaf het begin duidelijk wie de slechterik is, maar toch doet dat niets af aan de spanning. Er zitten een aantal zenuwslopende scenes in Château fatale. De overdosis aan rondvliegende hersendeeltjes en kapotgeschoten lichamen is zo beschreven dat het gewoon komisch wordt. De personages vallen van het ene gewelddadige incident in het andere. Halverwege het verhaal had ik wel het gevoel van nu-weet-ik-het-wel.
Naast het bijna karikaturale geweld zorgen ook de veelkleurige personages voor een hilarische twist. Het gaat niet echt de diepte in, maar hun unieke karakters maken het goed. Dit alles zorgt ervoor dat het verhaal blijft boeien tot het einde.

De vergelijking met James Bond gaat dus verder dan alleen de cover. Het verhaal zit onbetwistbaar goed in elkaar, leest gemakkelijk, is vermakelijk, soms keihard en heeft natuurlijk een mooie vrouw en een duidelijke bad guy… kortom James Bond in de intelligente versie. Ik heb me prima vermaakt met dit boek!

Conclusie: hard en hilarisch in één, James Bond in optima forma!

Titel: Château Fatale | Auteur: Ilja Gort | Uitgeverij: Lebowski | ISBN: 9789048822683 | Blz.: 352

Ik heb dit boek gelezen voor VrouwenThrillers.nl. 

4 gedachten over “Château Fatale – Ilja Gort

 • 10 mei 2015 om 07:52
  Permalink

  Ik vind de cover en de titel absoluut niet samengaan. Dat matcht helemaal niet in mijn ogen en ergens is het dat ook wat mij tegenhoudt om het boek te lezen. Raar he?

  Beantwoorden
  • 12 mei 2015 om 07:52
   Permalink

   Dat kan Lize! Wat ‘matcht’ er dan niet voor jouw gevoel? De Franse uitstraling van de titel en de Amerikaans aandoende cover?

   Beantwoorden
 • 12 mei 2015 om 18:27
  Permalink

  Heb pas het boek “vrouwenslagerij”gelezen en vond het een geweldig leuk boek.. Moet zeggen dat ik de kaft ook niet aantrekkelijk vind maar als ik lees waar het over gaat en als liefhebber van zijn schrijfstijl zou ik het toch op willen pakken om te lezen.. Het is jammer dat je snel af gaat van de kaft maar ja in die valkuil is iedereen wel eens getrapt.. Ook andersom, leuke kaft, mooie tekst op achterflap en dan een boek waar niet door heen te komen is .. :O)
  Dank voor je mooie recensie !

  Beantwoorden
  • 16 mei 2015 om 19:34
   Permalink

   Zo heb ik er net een gelezen waarbij de flaptekst naar mijn idee weinig overeen komt met de inhoud… 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!