Een charismatisch defect – Eva Kelder

Wanneer de charismatische Blake Chesterfield het onstuimige Amsterdam van eind jaren zestig komt binnenvallen, zal niets meer hetzelfde zijn. Hij wil de wereld verbeteren, tot elke prijs. Het biedt April een ontsnapping uit haar tot dan toe burgerlijke, oer-Hollandse bestaan. Blakes aantrekkingskracht is groot, hij heeft algauw een schare volgers. Als de commune een aanslag beraamt op ‘het gezicht van het kapitalisme’ wordt April voor een morele keuze gesteld: welk kwaad moet bestreden worden, dat van binnen of van buiten?

Decennia later, als een oude bekende haar zorgvuldig afgeschermde leven binnendringt, wordt April geconfronteerd met ongewenste herinneringen. Hoe kom je in het reine met een verleden dat nooit helemaal het jouwe is geweest?

Een poosje geleden las ik ‘Het leek stiller dan het was’, de debuutroman van Eva Kelder. Dit schreef ik nadat ik de laatste bladzijde had omgeslagen:

Een prachtig voorbeeld van ‘zo maar een geschiedenis’ die zo ontzettend mooi is opgeschreven… Een personage dat soms erg dichtbij komt… En een auteur die weet hoe je moet schrijven. Topper!

Dat is natuurlijk geweldig voor een debuut. Maar ja, de lat ligt dientengevolge hoog bij een volgend boek. Ik wilde ‘Een charismatisch defect’ dan ook graag lezen, maar voelde ook ergens vanbinnen een soort van onrust of twijfel of ook dit verhaal mij zou weten te raken.

De tijd waarin het verhaal zich voor een groot deel afspeelt, is niet de mijne. Anneke groeit op in een gezin met alleen oudere broers. Haar moeder is overleden en haar vader heeft niet zoveel op met meisjes. Eigenlijk deugen ze nergens voor, is zijn mening, vooral als ze ook nog eens lelijk zijn zoals zijn dochter. Geen wonder dat Anneke deze situatie wil ontvluchten. Haar kans is daar met de komst van een Amerikaanse, stoere jongen, Blake. April, zoals hij haar noemt, wordt zijn liefje en samen wonen ze in Amsterdam. Blake zet een commune op en April volgt hem daarin halfslachtig. Het is niet haar wereld, maar Blake loslaten betekent nergens meer naartoe kunnen.

Eva Kelder weet de lezer wederom te boeien met haar prachtige zinnen. Een genot om te lezen! In een prachtige stijl komt Anneke, of April, voor de lezer tot leven. Je voelt haar onrust, haar afhankelijkheid van Blake en uiteindelijk ook het loslatingsproces. Je zou je arm om haar heen willen slaan…

Het verhaal raakte mij minder dan haar eerste boek deed, omdat het hippieleven van de jaren 60 in Amsterdam totaal geen herkenning bieden. Maar ach, als je zo schrijft als Kelder, maakt het onderwerp eigenlijk in zijn geheel niet meer uit…

Titel: Een charismatisch defect | Auteur: Eva Kelder | Uitgever: Meulenhoff | ISBN: 9789029091145 | Blz.: 254

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!