Bungelen in het niets – Willem Jongsma

Bungelen in het nietsVier maanden geleden overleed de vader van Hester. Nu is zij samen met haar moeder een paar dagen op Terschelling om hun vakantiehuis leeg te halen voor de verkoop. Dagen van herinneringen aan hun man en vader. Dagen ook van proberen begrip op te brengen voor elkaar. Zo warm de band met haar vader was, zo ’n grote afstand voelt Hester tot haar moeder.
Beide vrouwen beoordelen de relatie van de ander tot vader. Maar is er tussen jaloezie en boosheid ook  ergens ruimte voor liefde voor elkaar?

“Wees lief voor haar. Jij bent de sterkste.”

Onverwachte pareltjes… ik houd ervan. Heerlijk om in de bibliotheek te snuffelen en met een voltreffer thuis te komen. Dit is er weer zo eentje…

Wat een prachtige manier van vertellen heeft Willem Jongsma. ‘Bungelen in het niets’ is zijn debuutroman. En wat voor eentje…
Hester is opgegroeid in een traditioneel christelijk gezin. Bij het volwassen worden krijgt zij echter twijfels over God en geloof. Haar lesbische gevoelens, die zeker afgekeurd zullen worden door de kerk, maken het extra moeilijk. Bij haar vader vindt ze begrip en steun, voor haar moeder en de buitenwereld verzwijgt Hester haar geaardheid nog altijd.

Ze herinnert zich het kwetsbare, huilende bundeltje vlees op haar buik nog als de dag van gisteren. En nu? Het bundeltje heeft zich ontwikkeld tot een eigenzinnige vrouw. Een vrouw die in veel opzichten een vreemdeling voor haar is.”

Wat een herkenning in de jeugd van Hester! Zelf opgegroeid in soortgelijke omgeving, komen de beschreven situaties en gebeurtenissen mij zeer bekend voor. Ik begrijp haar worsteling met haar gevoelens dan ook goed. Openheid waar je zeker afkeuring wacht, is ongelooflijk moeilijk.
Hester kiest ervoor de overtuigingen van haar ouders achter zich te laten, maar beide werelden komen altijd weer samen wanneer zij bij haar moeder is. En dat botst… Tegelijkertijd bracht het mij ook regelmatig een glimlach om de mond. Hoe beide vrouwen hun best doen voor elkaar, maar tussen neus en lippen door elkaar toch even hun overtuigingen onder de neus wrijven… Heerlijk! Zonder kennis van de Bijbel zijn misschien niet alle ‘grapjes’ duidelijk, maar ik heb ervan genoten! Een voorbeeld van zo’n grapje voor ingewijden:

Kom maar mee. Ik zal u geleiden naar De Groene Weide (red.: een café)”
“Vind je dat grappig?”
“Och. Het gaat.”

‘Bungelen in het niets’ is een verhaal over liefde, over acceptatie en begrip. Zowel moeder als Hester zijn eenzaam en lijken onmachtig elkaar te vinden.
Jongsma is erin geslaagd dit feilloos bloot te leggen. Buiten het sowieso al boeiende thema geloof en homoseksualiteit zal dit herkenbaar zijn voor meer ouders en kinderen. Hoe vaak raken zij elkaar niet kwijt bij het opgroeien? Zonder ruzie misschien, maar contact van hart tot hart is er niet. Een roman die je aan het denken zet over je eigen relaties!

Conclusie: een prachtig verhaal over de moeizame relatie tussen moeder en dochter, zoekend naar contact, onmachtig dat te vinden.

Titel: Bungelen in het niets | Auteur: Willem Jongsma | Uitgever: Elikser | ISBN: 9789089547651 | Blz.: 290

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!