Bonita Avenue – Peter Buwalda

Bonita Avenue

Rector Magnificus van de Twentse Universiteit, Siem Sigerius, is een oud judoka en een innemend man. Hij woont met zijn tweede vrouw en haar twee dochters in een mooie woonboerderij in Enschede. Dochter Joni is slim en ook nog eens mooi. Zij heeft een relatie met Aaron. Uit zijn eerste huwelijk heeft Siem een zoon, Wilbert. De jongen is op het verkeerde pad geraakt en zit wegens doodslag in de gevangenis. Siem probeert alles wat fout ging bij zijn zoon, goed te maken bij zijn stiefdochters. Vooral Joni is zijn oogappeltje.

Maar dan ontdekt Siem dat Joni en Aaron in zaken verwikkeld zijn die buiten de openbaarheid gehouden moeten worden. Als dan ook blijkt dat Wilbert vrij is, volgt het ene drama op het andere.

Ik las veel verschillende meningen over dit boek. De een vindt het uitmuntend, de ander kan het niet waarderen. Het maakte mij nieuwsgierig naar het boek en naar wat ik ervan zou vinden. Het is een dikke pil, ruim 500 blz., dus niet een boek dat je zo even leest. De cover en titel spraken mij wel aan, hoewel de link met het verhaal mij nog niet duidelijk was.

De titel wordt al vrij snel helder. Bonita Avenue, het adres waar het gezin van Siem haar topjaren beleefde. De meiden waren nog klein, Siem deed zijn werk en het gezin was gelukkig met elkaar. Bij de terugkeer naar Nederland lijkt het tij langzaam te keren. Kleine kinderen worden groot en Siem krijgt te maken met duistere zaken waarin Joni en Aaron totaal in verwikkeld zijn. Hij moet voor zichzelf bekennen dat hij niet alles meer weet van zijn gezinsleden.

Peter Buwalda heeft gekozen om het verhaal vanuit meerdere perspectieven te vertellen. Joni vertelt als ik-persoon, maar andere delen worden verteld vanuit Aaron en vanuit Siem. Het geeft een totaal beeld, maar veroorzaakt ook wel eens verwarring. Dat wordt versterkt door het totaal ontbreken van chronologie. Het was soms echt zoeken wanneer de gebeurtenissen die op dat moment verteld werden, zich afspeelden. Buwalda vertelt een verhaal, maar springt net zo gemakkelijk over naar gebeurtenissen uit het verleden. Verwarrend af en toe, maar ik kon de functie voor het verhaal wel waarderen. Het maakt van ‘Bonita Avenue’ een totale roman.

De schrijfstijl van dit debuut is niet gemakkelijk. Lange zinnen, ingewikkelde opbouw, maar wel mooi. Het boek gaat eigenlijk maar over een heel klein groepje mensen. Meestal zie je in een roman van deze dikte ontzettend veel verschillende mensen op het toneel verschijnen. Zo niet in ‘Bonita Avenue’. Ik vind dat knap, als een schrijver zo veel kan schrijven over zo weinig mensen zonder dat het saai wordt.

De personages worden dan ook uitermate goed uitgewerkt. Siem wordt totaal uitgeplozen, maar ook Joni en Aaron worden breed uitgemeten.
Naarmate het einde naderde, hoe meer de spanning op kwam zetten. Het laatste deel las als een thriller vond ik. Misschien niet overal even geloofwaardig, maar prettig om te lezen.

Een boek over de neergang van een familie. Personen die afbrokkelen tot er niets van overblijft. En dat gegoten in een mooie vorm met prachtige zinnen, tegen een bekende achtergrond van de Enschedese vuurwerkramp en het EK van die zomer. Ik ben overtuigd, ik schaar me bij de voorstanders!

Conclusie:  een familiedrama, niet om snel te lezen, wel om van te genieten.

Titel: Bonita Avenue | Auteur: Peter Buwalda | Uitgever: De Bezige Bij | ISBN: 9789023487838 | Blz.: 544

 

8 gedachten over “Bonita Avenue – Peter Buwalda

 • 26 januari 2015 om 11:25
  Permalink

  Ik ben heel benieuwd naar dit boek, is de schrijfstijl wel oké om door te komen?

  Beantwoorden
  • 26 januari 2015 om 12:10
   Permalink

   Renée, ik vond van wel, mooie zinnen. Maar er zijn ook mensen die het langdradig en overdreven vinden… Ben benieuwd wat jij er van gaat vinden.

   Beantwoorden
 • 26 januari 2015 om 17:32
  Permalink

  Mooie recensie Monique! Dit boek staat al een eeuwigheid op mijn e-reader en het komt er steeds niet van, na jouw recensie ben ik iig gemotiveerd om dit boek nu eens écht te gaan lezen, thanks!

  Beantwoorden
  • 26 januari 2015 om 21:44
   Permalink

   Echt eens gaan doen dan hoor! 😉 Ben benieuwd wat jij ervan vindt…

   Beantwoorden
 • 26 januari 2015 om 19:03
  Permalink

  Mooie recensie! Ik begin stilaan te denken dat wij dezelfde genres graag lezen.

  Beantwoorden
  • 26 januari 2015 om 21:45
   Permalink

   Leuk! Ik lees eigenlijk sinds kort weer meer literatuur, ‘zwaardere kost’…;-) Voorheen las ik veel thrillers. Doe ik nog we, maar af en toe moet er even iets zwaarders tussendoor…

   Beantwoorden
 • 1 februari 2015 om 08:13
  Permalink

  Dit boek ligt al jaren ongelezen in mijn kast en ieder keer weerhoudt iets mij er van om het te lezen. Mijn vriend vond het een geweldig boek en nu ik jouw recensie zo lees moet ik misschien mijzelf er toch een keer toe zetten..

  Beantwoorden
  • 1 februari 2015 om 16:30
   Permalink

   Gewoon proberen Sue! Vind je het niets, kun je hem altijd nog wegleggen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!