Blun – Karin Hazendonk

blunJohn Linders is een man zonder zelfbeheersing. Dat brengt hem regelmatig in de problemen, zowel zakelijk als privé. Nadat hij in de zoveelste vlaag van woede zijn vrouw slaat, besluit ze bij hem weg te gaan. Hij rolt in een wereld vol afpersing en duistere geheimen en start zijn carrière als koerier van de onderwereld.

Wanneer John een enveloppe vol geld wil afleveren bij zijn kroegmaatje, komt hij er achter dat de bende niet terugdeinst voor moord. Hij besluit te vluchten. Terwijl de criminele organisatie naar John zoekt, geniet hij van een makkelijk leven van het gestolen geld. Dan ontmoet hij Linda, een beeldschone, roodharige vrouw. Maar is zij wel wie ze zegt dat ze is? Of draagt zij een geheim met zich mee dat wel eens het grootste gevaar voor John zou kunnen zijn….

 

Kort geleden las ik van deze schrijfster “Obscuur”, het boek dat in oktober gaat verschijnen. Dat smaakte naar meer, dus ik was blij dat ik ook “Blun” mocht lezen.

John en Ellen zijn getrouwd, maar het gaat niet goed. John is zijn werk kwijt geraakt en is daardoor erg gefrustreerd. Als een ruzie tussen de twee echtelieden uit de hand loopt en John zijn vrouw een klap geeft, is voor Ellen de maat vol. Zij vertrekt met stille trom naar de flat van haar vriendin Kaylee en laat John in onwetendheid over haar verblijfplaats achter. Ellen besluit John een koekje van eigen deeg te geven en begint hem te treiteren door zijn uitkering stop te zetten en ongedierte in zijn huis los te laten.

“Dit was voor mij echt de druppel. Ik kan hem niet terugslaan, maar ik kan hem wel het leven zuur maken. Met deze ene klap heeft hij ook dat kleine beetje liefde wat ik nog voelde eruit geslagen.”

John zit financieel aan de grond en probeert, zoals zo vaak, zijn zorgen te vergeten in de kroeg. Als hij zijn kroegmaatje om hulp vraagt, weet deze wel een klusje voor hem om snel veel geld te verdienen. En zo belandt John in de wereld van illegaliteit, criminaliteit en strafbare zaken.
Het rijke leventje bevalt hem goed, totdat duidelijk wordt dat hij te maken heeft met mensen die niet terug deinzen voor moord. John slaat op de vlucht. Maar zal dat hem redden? En wie is die mooie roodharige dame op wie hij zijn zinnen zet? Wie zit er achter de pesterijen richting Ellen? Zijn Ellen en Kaylee hun leven nog wel zeker?

Ik was erg nieuwsgierig naar de betekenis van de titel. Gelukkig wordt het woord “Blun” meteen aan het begin van het boek uitgelegd. Het is aan de lezer zelf om de titel te linken aan het verhaal, maar dat zal niet al te lastig zijn. De cover vind ik mooi. Ik zie een fotografisch mooi beeld van een prachtige vrouw met ongelooflijk lang, rood haar. Ook de cover is goed te verklaren vanuit het verhaal.
De schrijfstijl van Hazendonk vind ik zeer prettig. Zij heeft het talent om gebeurtenissen en situaties te beschrijven alsof de lezer er naast staat. Ook dit boek leest dan ook weer erg vlot.
Ik had in het begin wel moeite om in het verhaal te komen. Twee ruziënde mensen die elkaar het leven zuur maken, ik vond het een beetje flauw en had geen idee welke kant het verhaal op zou gaan. Gelukkig veranderde dat na een paar hoofdstukken en kreeg het verhaal me wel te pakken.
Het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken. Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller, zodat de lezer een compleet beeld krijgt.
De plot zit prima in elkaar. Spannend tot op het laatst, met een wending die je niet verwacht. Ik moest even bezinnen of ik het einde eigenlijk wel goed vond, maar bij een andere afloop was het zoetsappig geworden denk ik. Het eindigt nu in de stijl van de rest van het verhaal. Een goede keus dus!
Het personage van Ellen is goed uitgewerkt, je krijgt een compleet beeld van haar. Van John had ik wel iets meer willen weten. Waardoor is hij geworden zoals hij is? Ik heb overigens wel een onverwachte sympathie opgevat voor John. Hij is voor mij voor een echte anti-held. Hij bedoelt het allemaal niet zo verkeerd, maar belandt ondertussen wel helemaal op het verkeerde pad. Zo zie je maar weer, ook in boeken is de slechterik niet altijd door en door slecht…

“Obscuur” kreeg van mij een zeer goede beoordeling. Hoewel ik dit boek ook zeker goed vind, boeide het mij toch een tikkeltje minder. Spannend was het zeker, en ook leuk om te lezen, maar wel “ver-van-mijn-bed” (in tegenstelling tot “Obscuur”). Dus in plaats van “zeer goed” beoordeel ik “Blun” als “gewoon goed”.

Conclusie: een knap debuut, spannend tot op het laatst en gekenmerkt door een zeer vlotte schrijfstijl.

Titel: Blun | Auteur: Karin Hazendonk | Uitgever: Scelta Publishing | ISBN: 9789491884108 | Blz.: 324

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!