Bitterzoet – Miranda Beverly

BitterzoetMabel komt via een studiebeurs op een gerenommeerde universiteit. Haar kamergenootje is Ev, een meisje uit een rijke en aristocratische familie. Mabel benijdt haar leven en is dan ook erg blij met de uitnodiging om de zomer samen met Ev door te brengen op het landgoed van de familie.
Ze leert daar de familie kennen, maar maakt ook kennis met het leven van de rijken. Mabel wil niets liever dan deel uitmaken van dat leven. Maar gaandeweg wordt het haar duidelijk dat er geheimen rondzingen op het landgoed. Mabel moet keuzes maken: bij de familie horen en dus zwijgen, of toch de waarheid bekend maken…

Ik nam alles in me op en kon me niet voorstellen waarom je dit niet zou willen.”

Wat een prachtige cover heeft dit boek. Mysterieus, een tikkeltje duister zelfs. Perfect passend bij het verhaal. En ook de titel is prima. Kort, krachtig en duidelijk. Al in het begin wordt titel aan het verhaal gelinkt. Het landgoed bestaat naast het grote huis uit veel verspreid liggende kleinere huisjes. Al deze huisjes dragen de naam van een plant. Het huisje waar Ev en Mabel verblijven heeft de naam ‘Bitterzoet’. Duidelijk dus. Maar natuurlijk kan de titel ook op een heel andere manier uitgelegd worden. Die ontdekking laat ik graag aan de lezer over.

“Ik wist niet wat er met me was, tenminste niet in woorden. Ik wist alleen maar dat ik me vernederd voelde. …. Geen van hen kende de gêne van er niet bij horen.”

Het boek is geschreven vanuit ik-persoon Mabel. De lezer leert haar dan ook goed kennen. Al snel is duidelijk dat ook Mabel een geheim met zich meedraagt. Er is iets met haar verleden en haar familie, maar wat precies blijft lang onduidelijk.
De lezer wordt ook meegenomen in haar hang naar rijkdom. Mabel benijdt Ev enorm om haar achtergrond en wil niets liever dan daar ook deel van uit maken. De keuze voor dit perspectief maakt dat de lezer zich de worsteling van Mabel eigen kan maken. Het verhaal komt daarmee dichtbij.

“Studiebeursmeisjes horen niet naast de rijke telgen van Amerika te slapen omdat dat een onverzadigbare honger wekt.”

We zien de grote familie Winslow door de ogen van Mabel. En wat voor mensen zijn dat! Rijk en verwend, maar ook bijzonder, een tikkeltje duister misschien… Deze boeiende en kleurrijke personages geven jeu, maar ook spanning aan het verhaal.
De andere kant van de medaille is dat personages, zoals Ev, iets minder begrijpelijk werden. Ik had soms graag ook haar kant van het verhaal gezien, om te kijken of het ontstane beeld van haar wel klopte. Is zij echt dat rijke, verwende meisje dat iedereen om haar heen gebruikt zoals het haar uitkomt? Of heeft zij andere redenen om zich te gedragen zoals ze doet?

‘Bitterzoet’ is gekwalificeerd als roman, maar leest bijna als een thriller. Er zit een forse dosis spanning in het verhaal. Her en der zakt het tempo enigszins in, maar dit werd telkens al snel weer hersteld. Ik werd geprikkeld tot doorlezen.

“Als je een Winslow wilt worden, moet je veranderen wat het betekent een Winslow te zijn. Je zult ze allemaal ten val moeten brengen.”

Miranda Beverly heeft al drie romans op haar naam staan, waarvan er één meerdere keren in de prijzen is gevallen. Begrijpelijk gezien haar prettig leesbare schrijfstijl. Ik ken haar andere boeken niet, maar ‘Bitterzoet’ heeft in ieder geval een boeiend en actueel thema. Het maakt mij zeker nieuwsgierig of we meer van deze auteur gaan horen in de toekomst.

Conclusie: mooi drama rond een boeiend thema, prettig leesbaar door de combinatie van spanning, romantiek en een mooie, maar duistere setting.

Titel: Bitterzoet | Auteur: Miranda Beverly-Whittemore | Vertaling: Catalien en Willem van Paassen | Uitgever: A.W. Bruna | ISBN: 9789022960332 | Blz.: 424

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!