Bink – Natalie Kokke

BinkBink is 50 jaar en leeft zijn leven al jarenlang in de straten van Los Angeles. Hij prostitueert zich om zijn verslavingen te kunnen bekostigen. Bink groeide op bij zijn vader en heeft een verleden van misbruik en vernedering. Regelmatig wordt hij geplaagd door flashbacks en herbelevingen van gebeurtenissen uit zijn jeugd. Bink probeert daaraan te ontsnappen op de enige manier die hij kent: drank en drugs.
Op een dieptepunt in zijn leven ontmoet hij een oud klasgenoot. Deze Hugh neemt Bink bij zich in huis en probeert zijn leven weer op de rit te krijgen. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Vertrouwen is niet iets wat Bink heeft geleerd. En waarom doet Hugh dit eigenlijk voor hem? Zijn zijn motieven wel zo zuiver?

 “Wat ben ik nu eenmaal? Hooguit een waardeloze rat. Ik ben zonder ziel geboren en zo ga ik ook dood. Ik heb niets. Ik voel niets. Ik ben niets.”

De beschrijving van dit boek maakte mij nieuwsgierig. ‘Een verhaal over de mentale strijd tegen psychische stoornissen’. De krochten van de geest interesseren mij zeker, vandaar dat ik dit boek graag wilde lezen.
Nathalie Kokke is een jonge illustratrice, met een grote interesse in psychologie. ‘Bink’ is haar debuut en wat voor een. Ik vind het bijzonder knap dat een jong iemand, zonder opleiding in enige psychologische richting, zich zo kan inleven in het verknipte leven van een junk.

‘Bink’ is een heftig boek. De beschrijvingen van de flashbacks zijn schrijnend, indrukwekkend en komen hard binnen. Juist doordat niet alles expliciet gezegd wordt, dreunt het nog lang in mijn hoofd na. Ongelooflijk wat een kind allemaal mee kan maken.
Het is logisch dat zo’n verleden gevolgen heeft voor de volwassen Bink. Dat snapt iedereen. Maar toch hebben wij zo snel vooroordelen over zwervers/junks die we door de stad zien lopen. Als ze die drank en drugs nou gewoon laten staan… Laten ze werk gaan zoeken en iets nuttigs gaan doen… Zo gemakkelijk gedacht. ‘Bink’ laat heel duidelijk zien wat een leed er schuil kan gaan achter dat drugsgebruik. Dat een kind zo kapot gemaakt kan worden, dat een normaal leven onmogelijk lijkt.

“Je hebt hem weggejaagd. Hij is de enige die om je geeft en nu heb je het verprutst. Zie je wel dat je geen genegenheid waard bent? Je bent niets waard, omdat je niets bent.”

Het verhaal is geschreven vanuit de ik-persoon, Bink. De lezer krijgt hierdoor een inkijkje in het hoofd van deze man, van een dakloze junk. Misschien dat sommige lezers zich niet kunnen identificeren met de ik-persoon, waardoor het verhaal hen minder zal raken. Bij mij werkt het vaak andersom, door gebruik te maken van een ik-persoon, komt het verhaal meestal harder binnen en wordt het persoonlijker dan bij het gebruik van de derde persoon. Zo ook bij dit verhaal.

“Waarom laat ik mensen eigenlijk nog zo dicht bij me komen? Ze doen me toch alleen maar pijn, dat is altijd al geweest en dat zal altijd zo blijven.”

Wat mij opviel aan het verhaal, was de zoektocht van Bink naar zijn seksuele identiteit. Wat normaal gesproken bij de puberteit hoort, doorleeft Bink dat pas op zijn 50e. Ook dat stukje groei is hem door zijn verleden afgenomen. Ook het totale gebrek aan eigenwaarde dat door het hele boek heen verweven is, raakte mij.

Kokke vertelt het hele verhaal in een vlot leesbare, gemakkelijke stijl. Ondanks het heftige onderwerp en scenes, weet zij er her en der toch ook een portie subtiele humor doorheen te roeren. Bink werd daardoor een echt mens, met zijn zwaktes en demonen, maar ook met zijn humor en zelfspot. Het maakt mij heel erg nieuwsgierig naar een volgend boek van deze jonge schrijfster.

Zoek het woord ‘ongeluk’ op in het woordenboek, en je zult mijn foto tegenkomen.”

Conclusie:  een rauw en heftig verhaal over de gevolgen van misbruik in het verleden, waarin de lezer in het hoofd kruipt van een dakloze junk.

Titel: Bink | Auteur: Nathalie Kokke | Uitgeverij: Celtica Publishing | ISBN: 9789491300325 | Blz.: 400

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!