Bijna thuis – Jean Kwok

bijna thuisKimberley groeit op in Hong Kong. Na het overlijden van haar vader laat haar tante Kim en haar moeder naar New York komen. Kim is dan 11 jaar oud. Als ze al verwachtten dat tante hen onder haar hoede zou nemen, hebben ze het finaal mis. Tante stopt moeder en dochter weg in een onbewoonbaar krot, waar kou en ongedierte geen uitzondering zijn. Moeder ‘mag’ werken in de textielfabriek van tante en haar man. De omstandigheden zijn daar slecht en het werk komt nooit af als Kim haar moeder niet elke dag helpt.
Kim is een begaafde leerling, en er ligt een mooie toekomst voor haar open. Maar dan blijkt ze zwanger te zijn van haar jeugdvriendje. Kim staat voor onmogelijke keuzes…

Een poosje geleden las ik ‘Dans met mij’ van Jean Kwok. Het verhaal maakte mij opnieuw verliefd op China, ik heb oprecht genoten van dit boek. Ik was dan ook zeer benieuwd naar Kwok’s debuut, ‘Bijna thuis’. De cover belooft in ieder geval veel goeds en past prima bij de cover van ‘Dans met mij’.

Ook in haar debuutroman hanteert Kwok een losse, soepel leesbare stijl. Ik miste echter de razende vaart, kenmerkend voor haar tweede boek. Het verhaal rolde zich niet als vanzelfsprekend voor de lezer uit. Had ik het andere boek niet gelezen, dan was het mij waarschijnlijk niet eens opgevallen, maar met die andere leeservaring in gedachten was er duidelijk verschil in schrijftempo.

Het verhaal is niet waar gebeurd, maar kan daar wel voor doorgaan. Het is op een geloofwaardige manier neer gezet. En passant wordt er nog een maatschappelijk probleem aan de kaak gesteld. Kinderarbeid in de Verenigde Staten…onmogelijk. Uit ‘Bijna thuis’ blijkt echter het tegendeel. In de fabrieken in de armere wijken van Manhattan werkten nog niet zo lang geleden wel degelijk veel (jonge) kinderen. Na schooltijd gingen ze de fabriek in om hun ouders te helpen om de bergen werk weg te werken. Een niet erkend, bijna ongelooflijk probleem…

Kim is een begaafd meisje. Ze redt zich in een vreemd land, waarvan ze de taal nog niet machtig is, met een moeder die blijft hangen in de Chinese taal en cultuur. Leuk om te lezen hoe een jong meisje zich staande probeert te houden en met alle leeuwen en beren op de weg afrekent. Aan de andere kant vond ik het geschetste beeld van Kim enigszins stereotiep. Ze bleef voor mij dat slimme meisje dat zich overal uit redde door haar heldere verstand. Het bleef een eendimensionaal beeld. Ook op dit vlak een groot verschil met ‘Dans met mij’, waar de personen voor mij gingen leven.

Beide boeken gaan over het leven in Chinatown, immigranten of de tweede generatie die zich staande moeten houden in een vreemde cultuur terwijl ze hun eigen tradities en gewoonten in ere proberen te houden. Een interessant thema, maar ik vraag me af of het voldoende interessant blijkt te zijn voor nog een boek. Ik weet niet wat de plannen van Jean Kwok zijn, maar ik zou het leuk vinden om in een eventueel volgend boek eens een andere kant van de schrijfster te zien. Want schrijven, dat kan ze. En dat er een sterk stijgende lijn in haar manier van schrijven zichtbaar is, is voor mij ook een uitgemaakte zaak. Het maakt mij in ieder geval erg nieuwsgierig naar de verhalen die nog uit deze pen kunnen gaan vloeien.

Conclusie: een goed debuut, leuk verhaal met een interessant thema, op alle gebieden echter een tikkeltje minder goed uitgewerkt dan het tweede boek.

Titel: Bijna thuis | Auteur: Jean Kwok | Vertaling: Jeannet Dekker | Uitgever: De Boekerij |ISBN: 9789022570845 | Blz.: 303

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!