Beschadigd – Ika Gerritsen

BeschadigdKirsten maakt abrupt een einde aan haar relatie met haar vriend Mark. Ze heeft genoeg van zijn opvliegendheid. Steun heeft ze nooit van hem gehad, ook niet bij de nachtelijke paniekaanvallen die haar al jarenlang plagen.
Kirsten trekt in bij haar moeder en stiefvader, maar dat is geen oplossing voor de lange termijn. Nu staat echter het huis van oma leeg na haar plotselinge overlijden. Kirsten betrekt de woning en vindt een gezellig kamergenootje in Elise.
Samen willen de meiden er een leuke tijd van maken, maar al snel rijst het vermoeden dat oma geen natuurlijke dood gestorven is…

Weer is Uitgeverij LetterRijn erin geslaagd een prachtige cover te leveren!
‘Beschadigd’ is het debuut van Ika Gerritsen. En ik hoop dat het hier niet bij blijft… De oer-Hollandse setting maakt het voor vele lezers herkenbaar. Is er geen herkenning, dan gaat de omgeving wel voor je leven door de beeldende beschrijvingen. Want ja, Ika Gerritsen gebruikt een bijna filmische stijl. Het verhaal leest zeer gemakkelijk , het ontrolt zich als het ware voor het oog van de lezer. Daarbij is de hoofdpersoon een heel alledaags persoon, het zou zomaar je collega kunnen zijn…

De proloog is ijzersterk, doet precies dat waar een proloog voor bedoeld is, namelijk de lezer het verhaal in sleuren. Er is meteen spanning, vooral omdat beide personen vooralsnog onbekend zijn, net als de achterliggende oorzaken van de beschreven situatie.
Die spanning blijft zoetjesaan door sudderen. ‘Beschadigd’ is geen razend spannende thriller, maar de spanning kronkelt zich wel degelijk door de regels heen.
De wisselingen in tijd dragen hier nog aan bij. Beetje bij beetje wordt er meer bekend over de jeugd van Kirsten, de ik-persoon. Dat er destijds iets heeft plaatsgevonden, is al snel duidelijk. Maar wat? En wat heeft dat te maken met de gebeurtenissen in het heden?

Mooi uitgewerkt is het thema puberteit. Vriendschappen, erbij horen, jezelf verloochenen of juist jezelf blijven, het komt allemaal voorbij. We leven met puber Kirsten mee bij het begin van de middelbare school. De spagaat tussen eigen identiteit en meedoen met de rest. Keuzes die gemaakt moeten worden. Een constant gevecht dat uitmondt in een regelrecht drama.

De plot is abrupt, maar verrassend. Zo eentje waarbij je even moet laten bezinken wat je net gelezen hebt. Net als de proloog, is ook de epiloog er eentje van formaat. Al met al gewoon een sterk debuut!

Conclusie:  een sterk debuut, opvallend juist door zijn alledaagsheid.

Titel: Beschadigd | Auteur: Ika Gerritsen | Uitgever: LetterRijn | ISBN: 9789491875243 | Blz.: 268

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!