De beproeving – Marijke Verhoeven

de-beproevingNina zoekt rust op een klein Deens eiland. Maar er gebeuren vreemde dingen, waardoor rust ver te zoeken is. Nina blijkt als een van de weinigen Fiona te kunnen zien, de geest van een Vikingvrouw die ooit stierf aan een gebroken hart. Het eiland staat op de kop, want dat Fiona zich laat zien, betekent niet veel goeds…
Politieagent Torben probeert de orde te handhaven, maar dat valt niet mee. Hij is namelijk ook volop in gevecht met zichzelf. En dan is daar ook Marcus, de charismatische maar mysterieuze psychiater die met zijn volgelingen het eiland opgezocht heeft.

‘De beproeving’ heeft een proloog die nieuwsgierig maakt. Een meisje wordt verkracht terwijl ze gedrogeerd is. Dit gebeurde in de zomer van 1984 op het eiland waar Nina zich zo veel jaren later vestigt. De proloog moedigt aan tot doorlezen, je wilt weten wie het meisje, maar vooral wie de daders geweest zijn.

Het verhaal speelt zich wisselend in het heden en verleden af. Nina ziet Fiona, een geest, over het eiland dwalen. De laatste keer dat zij gezien is, was in 1984. Stukje bij beetje kom  je erachter wat er in die bewuste zomer is gebeurd. Deze constructie geeft een zekere spanning aan het verhaal. De gebeurtenissen in het heden geven nog een extra stukje spanning, waardoor ‘De beproeving’ een fijne ‘weglezer’ is.

Marijke Verhoeven is er in geslaagd om haar personages levensecht neer te zetten. Nina heeft een verleden en dat maakt haar echt. Het is nu eens geen stoere, perfecte of juist totaal aan de grond zittende hoofdpersoon, maar een jonge vrouw die wegens een misstap met justitie in aanraking is geweest. Ook Torben krijgt een mooie uitwerking.
Tegelijkertijd is dit misschien ook meteen een valkuil van het boek. Want waar is de grens van het geloofwaardige?

“Niemand hier hoefde te weten dat ik een strafblad had. Ik was naar Kenning gekomen voor een nieuwe start, om na te denken over hoe en en waar ik mijn leven verder ging inrichten.”

‘De beproeving’ gaat over geesten, over een paranormale wereld. Je moet hier zeker voor openstaan om het verhaal te kunnen waarderen. Zweverig is het echter nergens, voor mij persoonlijk was het precies genoeg gedoseerd om het leuk te houden.

“Een van hen was in het bos van Kenning altijd duidelijk aanwezig. Fiona, de Vikingvrouw, die in een ver verleden was verbannen naar het eiland en hier in eenzaamheid was gestorven aan een gebroken hart.”

Conclusie: een lekker leesbaar verhaal met een gezonde dosis spanning en een voldoende gedoseerde hoeveelheid bovennatuurlijke krachten.

Titel: De beproeving | Auteur: Marijke Verhoeven | Uitgever: De Crime Compagnie | ISBN: 9789461092021 | Blz.: 488

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!