Barre grond – Claire McGowan

Barre grond

 

Soms kan een schuld niet ingelost worden…

Een moord in Noord-Ierland, 1993. De strijd tussen Noord en Zuid, katholieken en protestanten is in volle gang. Haat, bloed en terreur zijn aan de orde van de dag. De vader van Paula wordt als politieman betrokken bij een moordzaak. Bij thuiskomst blijkt zijn eigen vrouw verdwenen, opgegaan in het niets.

Paula is inmiddels volwassen en werkt nu zelf als forensisch psycholoog bij de politie in haar geboortestad. Zij is zwanger, maar weet niet wie de vader is. Is de baby van Aidan, haar jeugdvriend, of van Guy, haar baas? En wil ze eigenlijk wel een baby? Abortus is nog steeds strafbaar in haar land en de abortus-arts in de stad heeft te maken met een fanatieke pro-life beweging die bedreiging niet schuwt.
Paula’s eigen zwangerschap raakt een beetje op de achtergrond als er een baby wordt vermist. Zomaar gestolen uit het ziekenhuis. Met man en macht wordt er naar hem gezocht, zelfs de hulp van een helderziende wordt ingeroepen. Maar dan verdwijnt plotseling de controversiële arts, dr. Bates. Hebben deze zaken met elkaar te maken? Lukt het de politie om het onderzoek tot een goed einde te brengen? Want het blijft niet bij deze twee vermissingen…

‘Barre grond’ is het tweede deel over Paula Maguire, eerder verscheen ‘Verloren’. De twee delen zijn los van elkaar te lezen, maar in ‘Barre grond’ komen veel verwijzingen voor naar de gebeurtenissen uit ‘Verloren’. Mijn voorkeur zou zijn om beide delen op volgorde te lezen.

Met dit tweede deel levert Claire McGowan een boeiend en spannend verhaal af, gezien tegen de achtergrond van de problemen tussen Noord- en Zuid Ierland. Ik zie de beelden van het journaal in de jaren negentig nog zo voor me. De IRA, katholieken tegen protestanten, bommen, terreur en veel onschuldige slachtoffers. Gelukkig is dat na het Goede Vrijdag-akkoord (1998) verleden tijd, maar toch werken de gebeurtenissen uit het verleden nog steeds door in het heden. Voor mij was het een (negatieve) verrassing dat het verleden nog zo’n grote rol speelt. Want nog steeds zijn Noord en Zuid blijkbaar niet volledig één. In dit licht bezien, is het verhaal van Paula zeer geloofwaardig.

McGowan schrijft gemakkelijk leesbare taal. Er zit vaart in het verhaal en regelmatig sluit zij een hoofdstuk af met een mooie cliffhanger, waardoor het onmogelijk wordt het boek opzij te leggen. De personen, en dan met name Paula, gaan door de uitgebreide beschrijvingen echt leven. Paula krijgt diepgang, doordat niet alleen haar werk bij de politie wordt belicht. Met name de persoonlijke passages, haar worstelingen rondom haar zwangerschap en rondom de vroegere verdwijning van haar moeder, geven haar persoonlijkheid.

“Opties. Keuzes. Daar heeft iedereen het altijd over. Maar waarom heb ik dan het gevoel dat ik helemaal geen keuze heb?”

Het verhaal is origineel. Al snel is het voor de politie duidelijk dat ze op zoek zijn naar een vrouw. Dit is toch redelijk uniek in de thrillerwereld. Ik was wel een beetje bang dat het een zeer ‘pro-abortus’ boek zou zijn, maar dat valt reuze mee. De problematiek wordt op een neutrale manier verteld, zodat de lezer zelf de kans heeft om zijn/haar mening over dit onderwerp te formuleren. Het boek geeft een realistische blik op het thema zoals dat in Ierland speelt.

“Als er één ding was wat de katholieken en de protestanten in Ierland verbond, dan was het wel hun afkeer van abortus.”

De belangrijkste bestanddelen van het verhaal zijn zwangerschappen en baby’s, dus het verhaal zal misschien niet iedereen kunnen bekoren. Ik raad het lezen van dit boek in ieder geval af aan zwangere en net bevallen vrouwen…

Er blijft voor mij aan het einde nog een belangrijke vraag open. Jammer, maar misschien komt er nog een deel 3 waarin ook dit vraagstuk volledig uitgerafeld wordt?

Conclusie: een spannend, goed geschreven verhaal tegen de nog altijd actuele achtergrond van de strijd tussen Noord- en Zuid Ierland.

Titel: Barre grond | Auteur: Claire McGowan | Vertaling: Els van Son | Uitgever: Ambo | Anthos | ISBN: 9789041423863 | Blz.: 380

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!