Aurora – Cynthia Stijger

AuroraWat als na vijftig jaar de liefde van je leven ineens weer voor je staat?
Aurora en Victor waren geliefden. Tot het noodlot toesloeg. Vijftig jaar later ontmoeten ze elkaar weer en geven ze hun relatie een nieuwe kans. Maar het verleden heeft een stem en Aurora een geheim. Is hun liefde sterk genoeg om zich los te maken uit de klauwen van het verleden?
Verscheurd door heimwee keert de actrice Aurora na een leven in de schijnwerpers terug naar haar geboortegrond. Daar treft ze Victor die altijd naar haar is blijven verlangen. Wanneer Victor opheldering eist over haar plotselinge verdwijning van toen, wordt Aurora geconfronteerd met de geest van het verleden. Tegen de achtergrond van het mysterieuze Galicische landschap ontvouwen zich de gebeurtenissen die hen ooit uit elkaar dreven.
Aurora is een roman over de kracht van verbondenheid tussen twee mensen die overeind proberen te blijven in een maatschappij die hen voorschrijft hoe te leven. Schommelend tussen hoop en vrees, gevoel en verstand, verlangen ze slechts één ding. Elkaar.

 

Het boek begint op het moment dat de ik-persoon na vijftig jaar terugkeert naar haar geboortegrond.

“Het verleden begon aan me te trekken. Eerst zacht, fluisterend. Geleidelijk aan werd de roep luider. Hij nam bezit van mij. De geesten zijn hier sterker aanwezig. Zuchtend in de wind. Klagend ratelen ze met hun kettingen en houden me uit mijn slaap. Het heeft geen zin me te verzetten. Ze laten niet los voordat ik geluisterd heb. Voordat alles is recht gezet.”

Vervolgens werpen we een blik in het verleden door de ogen van een nog onbekende man. Een hartstochtelijke verliefdheid tussen twee jonge mensen wordt beschreven. Maar plotseling vertrekt het meisje zonder daarvoor een reden te geven. Zij wordt actrice en hij volgt haar nu al vijftig jaar door het uitspitten van de kranten op zoek naar nieuws over haar.
En nu is zij terug… Hij is in gevecht met zichzelf. Wil niets liever dan naar haar toe gaan en ervaren of er nog iets over is van hun liefde. Maar tegelijkertijd is hij zo ontzettend bang om weer afgewezen te worden.
Zij worstelt in de tussentijd met hetzelfde probleem. Hij zette ooit niet de eerste stap, wil hij haar nog wel zien?
De beslissing wordt voor hen genomen, de oude man en oude vrouw komen elkaar tegen op straat. Er is herkenning, aantrekkingskracht, liefde misschien? Maar kunnen zij het verleden onder ogen zien om zo de weg tot elkaars hart te vinden? Hebben zij de kracht om te vechten tegen hun eigen zwakheden? Zijn zij in staat om hun gevoel te laten spreken zoals die blinde kunstenaar die zijn werk op gevoel maakt?

Wat een schitterend debuut van Cynthia Stijger! In prachtige woorden en zinnen stroomt het verhaal van Vito en Aurora bij de lezer binnen. De anonieme personen uit het begin van het verhaal krijgen een naam op het moment dat zij elkaar na vijftig jaar weer ontmoeten. Alsof zij nu pas weer “zijn”. Door de levendige beschrijvingen blijven de hoofdpersonen, en dan vooral Aurora, ook voor de lezer geen anonieme personages. We leren haar goed kennen door de terugblikken in het verleden.
Door de opbouw van het boek, het springen tussen heden en verleden, ontvouwt zich langzamerhand hun levensgeschiedenis. Het perspectief wisselt tussen de ik-persoon, Aurora, en Vito. Op deze manier leert de lezer beide kanten van hun verhaal kennen.
Op een mooie manier wordt het zintuigelijke “voelen” in het verhaal gebracht. Moeten wij allemaal af en toe niet eens de ratio opzij zetten en onszelf weer vinden door te voelen? Ook voor Aurora is dit een moeilijke les die zij zal moeten leren als ze Vito voor zich wil behouden. Alles wat zij ooit geleerd heeft, wat haar opgelegd is door de maatschappij, zal zij opzij moeten zetten om alsnog het geluk te kunnen vinden.
Ook de tere liefde tussen deze twee mensen op leeftijd wordt prachtig beschreven. Geloofwaardig, maar ook origineel. In plaats van de zo vaak beschreven hartstochtelijke, onstuimige liefde tussen twee jonge mensen, lezen we hier over een tere, kwetsbare, maar zeker ook hartstochtelijke liefde tussen twee mensen, gevormd door het leven.
Aurora…godin van de dageraad… Zal voor haar in de avond van haar leven toch de zon nog warm en licht gaan schijnen?

Conclusie: een schitterend, ijzersterk debuut over de absolute kracht van de liefde.

Titel: Aurora | Auteur: Cynthia Stijger Aramburu | Uitgever: de Brouwerij | Brainbooks | ISBN: 9789078905752 | Blz.: 192

 

3 gedachten over “Aurora – Cynthia Stijger

 • 9 mei 2014 om 18:35
  Permalink

  Wat een mooie recensie. Interessant boek lijkt me. Ga ik op mijn lijstje zetten.

  Beantwoorden
  • 10 mei 2014 om 07:31
   Permalink

   Je kunt hem binnenkort winnen hier JannyAn! Gewoon meedoen, wie weet is het boek voor jou.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!