Anna – Ru de Groen

AnnaAnna is een stil meisje dat liever observeert dan zelf meedoet. Ze groeit op als enig kind bij welgestelde ouders. Er is weinig contact met andere kinderen en ook het contact met haar moeder is niet heel hecht te noemen. Haar vader is haar held, maar hij verlaat zijn gezin voor een andere vrouw. Als Anna veertien jaar is, overlijdt haar vader.

Anna gaat naar het VWO en ontmoet daar Willem, die in haar klas instroomt omdat hij is blijven zitten. Willem is totaal het tegenovergestelde van Anna. Hij vestigt graag de aandacht op zichzelf en heeft een grote mond. Maar het belangrijkste: hij maakt Anna aan het lachen. Ze worden verliefd en ontdekken samen de prille liefde. Willem trekt Anna uit haar schulp, maar kwetst haar dan totaal onverwachts zo diep dat zij het haar hele leven met zich mee blijft dragen…

De titel en dan met name de ondertitel ‘Ode aan een kattenstaart’ maakte mij nieuwsgierig naar het boek. Titel en cover passen zo op het eerste gezicht in ieder geval goed bij elkaar. We zien een meisje, Anna, met op haar rug een lange dikke vlecht. Al lezend wordt ook duidelijk wat de betekenis is van de ondertitel en daarmee ook het beeld van de cover.

‘Anna’ is de debuutroman van Ru de Groen. En wat voor een! In prachtige taal neemt hij ons mee naar de jaren 70 van de vorige eeuw. Anna wordt verliefd op Willem. Haar eerste grote verliefdheid die ook meteen haar eerste grote liefde wordt. Want ook Willem is verliefd. Samen ontdekken die twee de liefde en de wereld. De lezer ziet het zo voor zich en waant zich weer voor even in zijn of haar eigen eerste grote liefde. Want wat is mooier dan verliefd te zijn en te denken dat het nooit over gaat? 

Het verhaal wordt verteld door Anna zelf, waardoor haar emoties en gevoelens heel dicht bij de lezer komen te liggen. Je voelt met haar mee, of je nu wilt of niet. Het nadeel van dit perspectief is, dat je het verhaal maar van een kant te horen krijgt. Hoe Willem zich in die tijd voelde, of waarom hij deed zoals hij deed, wordt niet duidelijk. Tegelijkertijd legt het wel de nadruk op wat zijn gedrag, of wat pesten in het algemeen, veroorzaakt bij het slachtoffer. Ongeacht Willems bedoelingen of opzet, Anna’s verhaal toont de gigantische impact van zijn gedrag.

Het verhaal is ingedeeld in een paar lange hoofdstukken. Het boek begint met een volwassen Anna, die terugkijkt op haar leven. Het verhaal springt dan terug in de tijd, naar 1974, waar Anna vertelt over haar jeugd. De nadruk ligt op haar relatie met Willem, maar de lezer krijgt ondertussen een compleet beeld van de jeugdige Anna. Haar goede, maar niet hechte relatie met haar moeder. De rol die Francine in haar leven speelt. In het laatste hoofdstuk springen we dan weer even naar het heden, waar we lezen hoe het Anna verder vergaan is. Deze afsluiting maakt het verhaal compleet, want hier wordt het verhaal nog wel even van twee kanten belicht.

“Als ik nu, na al die tijd, de balans opmaak, valt die toch gunstig voor hem uit. Hij deed me indertijd veel pijn, maar diepte me toch ook op uit de stilte en leerde me liefhebben. Maar het belangrijkste is dat hij me aan het lachen kreeg.”

De liefde tussen Anna en Willem speelt rond 1974. Ik ben te jong om het leven van de jeugd van toen te herkennen, maar ik denk dat de lezers die toentertijd tiener waren, zeker herkenning vinden in de beschrijvingen.

Ru de Groen weet op een subtiele manier de emoties van Anna op de lezer over te brengen. Eerst haar verliefdheid, maar daarna ook het gevoel van vernedering dat Willem haar bezorgt. Het kwijtraken van haar naam heeft Anna tot in het diepst van haar ziel gekwetst. Tegelijk laat de Groen haar ook de vergelijking trekken naar de Joden in WOII, die hun naam in moesten leveren voor een nummer op hun arm. Aan relativeringsvermogen ontbreekt het de jonge Anna niet.

‘Anna’ is zeker ook niet gespeend van humor. De tekst is hier en daar heel fijntjes met humor doorweven. Ook de gedichtjes aan het begin van elk hoofdstuk brachten regelmatig een glimlach op mijn gezicht. En als er tenslotte ook nog een mooie, onverwachtse boodschap over wraak gebracht wordt, maakt dat het boek helemaal af.

Conclusie: een mooi verhaal over een jeugdliefde, doorweven met fijne humor en met een mooie boodschap.

Titel: Anna | Auteur: Ru de Groen | Uitgever: De Geus | ISBN: 9789044532142 | Blz.: 254

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!