Alleen maar helden – Charles Lewinsky

Alleen maar heldenDe Tweede Wereldoorlog loopt op zijn einde. De macht van Hitler lijkt uitgespeeld. Een verwarrende tijd, enkelen geloven nog dat het tij gaat keren, anderen zien de nederlaag voor nazi Duitsland aankomen. In alle gelederen proberen mensen te redden wat er te redden valt. Zo ook een filmploeg met acteur Arnie Walters, die een promotiefilm voor de nazi’s maakt. Berlijn is niet meer veilig en dus vertrekken ze onder het mom van de film naar de Beierse Alpen. Voor het oog zijn ze hard aan het werk, maar ondertussen staat overleven op de voorgrond. Door leugens en bedrog probeert men zijn eigen hachje (en carrière) te redden en komen de gebeurtenissen daar in dat rustige kleine bergdorpje tot een climax.

 Voordat de Zwitserse auteur Charles Lewinsky zich toelegde op het schrijverschap, werkte hij als dramaturg en regisseur bij het toneel. Na deze tijd is hij literaire romans gaan schrijven, waarvan ‘Het lot van de familie Meijer’ de bekendste is. Dit boek was een bestseller, ook in Nederland. Hij staat nog altijd op mijn ‘to-read-list’… Ik vind het daarom wel leuk om alvast zijn nieuwste boek, ‘Alleen maar helden’, te lezen.

‘Alleen maar helden’ is geschreven in een bijzondere stijl. Het verhaal is pure fictie, maar laat zich lezen als non fictie. De schrijver zegt aan de hand van gevonden documenten en aanvullende interviews het ware verhaal van acteur Arnie Walters te reconstrueren. Het kost hem zijn proefschrift en jarenlange opgekropte frustratie. De waarheid achter Arnie Walters moet koste wat het kost aan het licht komen. Het beheerst het leven van Saunders al meer dan 20 jaar.

Saunders neemt de lezer aan de hand bij zijn onderzoek. Dagboekfragmenten, interviews met een actrice die er destijds bij was, brieven, fragmenten van Wikipedia, talrijke voetnoten, vragenlijsten aan een inwoner van het dorp en stukken uit zijn eigen manuscript, inclusief klein gedrukt de ongezouten mening van de auteur zelf, vertellen het verhaal. Deze vorm is zo overtuigend, dat de lezer het idee heeft zelf deel uit te maken van het onderzoeksteam. De spanning is daardoor voelbaar. Wat heeft Arnie Walters al die jaren succesvol verzwegen om zijn carrière te redden?

Het perspectief ligt bij verschillende personen. Het interview met de actrice, op papier gesteld zonder de bijbehorende vragen van de auteur, geeft de gebeurtenissen weer vanuit haar gezichtspunt. Daarnaast zijn er de dagboekfragmenten, waardoor de lezer de ervaringen van weer iemand anders meemaakt. Op deze manier geeft de keuze voor dit perspectief een volledig beeld van de gebeurtenissen, maar sterker nog geeft het de indruk dat de lezer zelf snippertje voor snippertje alle informatie bij elkaar sprokkelt.

De vorm is het grootste pluspunt aan het boek. Het verhaal an sich maakt minder indruk. Ook de spanning zit echt in stijl, de gebeurtenissen zijn redelijk voorspelbaar. Toch bleef het verhaal mij boeien. Door de subtiele humor die erin verweven is. Maar juist ook doordat het gaat over mensen die proberen te redden wat er te redden valt. Hun carrière, hun leven… Mensen die met de wind meewaaien zonder met volle overtuiging achter de heersende standpunten te staan, zolang het hen beter uitkomt. Die creatief omgaan met de waarheid, of hun toevlucht nemen tot leugens en bedrog om zelf beter uit de strijd te komen. Niets is toch menselijker…

Conclusie: een oorlogsroman die opvalt door zijn originele en creatieve stijl, maar die tussen de regels door veel vertelt.

Titel: Alleen maar helden | Auteur: Charles Lewinsky | Vertaling: Elly Schippers | Uitgever: Meridiaan | ISBN: 9789048821495 | Blz.: 318

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!