Alibi – Martine Kamphuis

AlibiWynona Post (oftewel WP) is beginnend psycholoog. Wanneer Josje bij haar op het spreekuur komt, raakt WP meer en meer betrokken bij een duistere zaak. Tijdens een ontgroeningskamp wordt een van de studenten tijdens een dropping dood gevonden. Is het een ongeluk, zelfmoord of toch moord? Josje was er die avond bij en probeert met behulp van WP haar traumatische ervaringen een plek te geven. Maar WP wil weten wat er echt gebeurd is en gaat op zoek. En dat had ze misschien beter niet kunnen doen…

Martine Kamphuis heeft al een aantal boeken op haar naam staan. Ik heb echter geen van deze boeken gelezen. Voor mij is ‘Alibi’ dus een eerste kennismaking met deze schrijfster.

Cover en titel zijn goed, maar vallen niet erg op. Beiden hebben wel een duidelijke link met het verhaal, de titel zelfs op meerdere manieren.

Kamphuis schrijft soepel en losjes. Er worden weinig moeilijke woorden gebruikt en de termen die genoemd worden, krijgen meteen uitleg. Een gemakkelijk en vlot te lezen boek dus.

De personen, en dan met name hoofdpersoon WP, worden goed uitgediept. Ik vond het erg leuk dat WP niet een standaard ‘thriller-hoofdfiguur’ is. De lezer leert haar kennen als een onzeker meisje, dat het een en ander probeert te maskeren door stoer gedrag. Door de beschrijvingen van haar verleden en de band met haar ouders, krijgt WP diepte en karakter.
Ik begrijp dat we meer kunnen verwachten met WP in de hoofdrol. Ik verheug me er al op, want ik mag haar wel!

Opvallend aan ‘Alibi’ vind ik de scenes in de spreekkamer van WP, de psychologische gesprekken en inzichten. Ik heb deze met veel plezier gelezen. Toen ik het boek uit had kwam ik er pas achter dat Kamphuis zelf psychiater is. Deze scenes zijn dus zeker met kennis van zaken geschreven en dat merk je.

Door de proloog, de moord scene, zit er meteen spanning in het verhaal. Wie is die geheimzinnige persoon? Wat is er gebeurd en waarom? De lezer heeft dezelfde vragen als WP en wil antwoorden. Her en der waren een aantal gebeurtenissen wel wat toevallig, maar dat was wat mij betreft niet storend.
Hoewel het verhaal niet bloedstollend spannend is, zitten er zeker spannende stukken in. Het bleef voor mij erg lang gissen wat er aan de moord vooraf is gegaan. En dat is toch wat de thrillerlezer wil…

Conclusie: lekkere thriller, opvallend door de interessante psychologische inslag.

Titel: Alibi | Auteur: Martine Kamphuis | Uitgever: De Crime Compagnie | ISBN: 9789461091321 | Blz.: 248

Eén gedachte over “Alibi – Martine Kamphuis

  • 16 oktober 2014 om 23:35
    Permalink

    Ik heb dit boek ook gelezen en het is heel spannend. Vol interessante mensen en heel nare ook. Utrecht is heel goed beschreven, je loopt echt door de straten, en de ontknoping is heel verrassend. Aanrader.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!