Alea – Ria Schopman

aleaAls Odiel na haar moeder en broer ook nog haar vader verliest, besluit ze haar jachtig bestaan te verruilen voor een periode van bezinning op een dunbevolkt Schots eiland. Zij hoopt dat de stilte haar zal helpen de inzichten waar ze naar op zoek is te vinden. Haar vlucht neemt een verrassende wending als zij daar de verhalen hoort over Alea, een meisje dat al jarenlang door haar moeder opgesloten zou zijn. De dorpelingen zijn er van overtuigd dat Alea alleen in haar moeders hoofd bestaat. Vastbesloten gaat Odiel echter op onderzoek uit. Dan blijkt dat voor mensen die het verleden niet kunnen laten rusten, op dit eiland het gevaar voortdurend op de loer ligt.

Alea is een sfeervolle psychologische roman over beeldend kunstenaar Odiel, die na meerdere confrontaties met de dood probeert haar angst te overwinnen en haar verdriet te verwerken.

 

Al bij het lezen van het eerste hoofdstuk had ik een brok in mijn keel. Op prachtige, indringende wijze wordt omschreven hoe hoofdpersoon Odiel, na haar moeder en haar broer, nu ook haar vader verliest. De prachtige taal maakt dat je meteen het verhaal in gesleurd wordt, of je nu wilt of niet.

“Haar weigering de eindigheid van het leven te accepteren, maakt haar tot de cipier van haar eigen gevangenis. Ze wordt gekweld door een doodsangst, die altijd op de loer ligt, als een scherpschutter op het dak van een belendend pand, klaar om de trekker over te halen. Een voortdurende dreiging die haar belet ten volle te genieten van al het geluk en succes dat haar ten deel gevallen is.”

 Odiel kan het leven zoals ze het leefde niet meer aan en vertrekt naar een afgelegen Schots eiland om daar in de stilte te zoeken naar zichzelf en naar antwoorden op haar vragen. Tijdens haar verblijf op Hoy ontmoet ze de eilandbewoners. Zo is daar Greg, de gids, en zijn knappe jonge zoon Dylan. Maar ook Debbie, een vreemde, in zwarte omslagdoeken gewikkelde vrouw die altijd op blote voeten loopt. Zij vertelt Odiel over haar ernstig zieke dochter, die zij al haar hele leven verzorgt. De andere bewoners denken dat dit meisje, Alea, een verzinsel is van een vreemde vrouw. Maar door een traumatische gebeurtenis uit het verleden, waarbij Odiel te laat kwam om iemand te redden, voelt zij zich nu verplicht om op zoek te gaan naar Alea.
Lukt het Odiel om Alea te vinden? En als ze Alea vindt, wat dan? Kan zij het lot van Alea, en ook haar eigen lot, veranderen?

 ‘Verstandige mensen snappen dat zij hun lot niet kunnen ontlopen.’
‘Wat is mijn lot?’
‘Het lot dat wij delen: Alea’

 De cover en titel spraken mij meteen aan, hoewel de titel pas helemaal duidelijk wordt tijdens het lezen van het boek. Ik ken de uitdrukking “Alea iacta est” (de teerling is geworpen) wel, maar pas bij het lezen van het verhaal blijkt de link tussen de naam en het gezegde. De combinatie van cover en titel maakte mij nieuwsgierig naar het verhaal.
De schrijfster heeft een bijzondere stijl van schrijven. In de beschrijvingen van de gebeurtenissen gebruikt zij vlotte, gemakkelijke leesbare zinnen en woorden. In de terugblikken en overpeinzingen is het taalgebruik echter bijna poëtisch te noemen. Het boek is dan ook geen “weglezer”, sommige zinnen moeten echt even inwerken en overgelezen worden. Neem je daar de tijd voor, dan is het prachtig. Woordkunst op zijn best!
Het verhaal is boeiend. Hoe zit dat toch met die Alea? Is zij een mens van vlees en bloed, of is zij een hersenspinsel dat gebruikt wordt om een en ander op een rijtje te krijgen?
De schrijfster vertelt heel mooi over het proces dat Odiel doormaakt. Zij gaat door een diepe rouwperiode heen. Zij probeert daar op het eiland haar diepste angst in de ogen te kijken. Prachtig om te lezen hoe haar afgestompte zintuigen langzamerhand een voor een weer open gesteld worden. Odiel gaat de schoonheid van de Schotse natuur zien en ze gaat de stilte horen. Zal zij ook in staat zijn het leven en de liefde weer te voelen?

Conclusie: een bijzonder boek, razend knap geschreven.

Titel: Alea | Auteur: Ria Schopman | Uitgever: de Brouwerij | Brainbooks | ISBN: 9789078905721 | Blz.: 194

 

2 gedachten over “Alea – Ria Schopman

 • 9 april 2014 om 14:35
  Permalink

  Ik kan me alleen maar aansluiten bij deze beoordeling. Het is echt een fantastisch verhaal dat nog lang blijft hangen. Ik leefde zo met de hoofdpersoon mee, dat ik op het laatst net zo naar Alea begon te verlangen als zij. Wat een debuut!

  Beantwoorden
 • 11 april 2014 om 15:28
  Permalink

  Mooie recensie en wow 5 sterren, ik neem hem over op mijn te lezen boeken lijstje!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!