Al dat andere – Marta Rojals

Al dat andereAnna en Manel (Nel) hebben hun zaakjes op orde. Allebei een carrière waar ze goed van kunnen leven. Tot de crisis toeslaat en Nel zijn baan verliest. Niet alleen hun financiële zekerheid wankelt, maar hun hele leven komt op losse schroeven te staan. Hun kinderwens wordt op de lange baan geschoven en Anna begint te twijfelen aan alles wat vertrouwd was. Ze stort zich in een affaire met een veel jongere man, op zoek naar zekerheden en op zoek naar zichzelf.

 “Elk geheim dat geheim blijft heeft een ander geheim nodig dat het neutraliseert, en als dat niet gebeurt, volgen de explosie, de slachtoffers, de pijn.”

Soms wordt je spontaan verliefd op een cover van een boek. Dat gebeurde bij mij toen ik ‘Al dat andere’ onder ogen kreeg. Wauw, wat een mooi beeld!

Marta Rojals schreef een boek over een actueel thema. Hoog opgeleide jonge mensen zonder werk. Het is in Nederland een bekend beeld, maar in Spanje is de werkloosheid nog veel groter. Geen wonder dat dit boek daar zo aansloeg en vele malen over de toonbank ging.

“Dus het is allemaal waar wat op tv gezegd wordt: 60 procent jeugdwerkloosheid, de tekorten van het ziekenfonds, de huisuitzettingen, de betogingen, de fluitconcerten, de cartoons van El Roto. Anna is zich er net van bewust geworden dat het echt gebeurt, want nu overkomt het haar. De slaapzakken bij de geldautomaten zijn echt.”

‘Al dat andere’ is geschreven als een traag stromende rivier waarin af en toe een dammetje gebouwd is. Zo’n dammetje leidt de lezer naar het verleden. Het eigenlijke verhaal kabbelt rustig voort. Vooral in het begin kwam het verhaal niet echt op gang. Er zit wel een subtiele humor door het verhaal heen. De manier waarop zinnen gevormd werden, deed me regelmatig glimlachen.

 “Cati glimlacht op een manier die iedereen met twee X-chromosomen meteen zou snappen.”

Naast het trage schrijven gebruikt Marta Rojals vele uitstapjes om een zeer compleet beeld van het leven van Anna en Nel te schetsen. En dat is goed geslaagd. Het boek geeft een totaal beeld van het leven van Anna. De lezer leert haar kennen inclusief haar twijfels en onzekerheden. Je groeit met haar mee in de beslissingen die zij neemt. Anna wordt een ‘echt mens’, intelligent en (hoog)gevoelig.

 “Ze ontdekte dat de gevolgen van niet liefhebben niet per se anders waren dan die van wel liefhebben. Niet liefhebben was steriel, hygiënisch, economisch. Zonder de ballast van het liefhebben kon ze iedereen gelijkelijk niets kwaads toewensen.”

Ik vond het moeilijk om te verwoorden wat ik nu eigenlijk van dit boek vind. Het verhaal boeit en ik heb het toch ook wel met plezier gelezen. Toch miste ik tempo en werden de vele uitstapjes die afleidden van de verhaallijn mij iets te veel.

Conclusie: een diepgaand portret van een vrouw die staat voor een generatie hoog opgeleide mensen waarvoor geen passend werk te vinden is met alle gevolgen van dien.

Titel: Al dat andere | Auteur: Marta Rojals | Vertaling: Pieter Lamberts | Uitgever: Signatuur | ISBN: 9789056725242 | Blz.: 286

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!