Afrekening in midzomer – Keigo Higashino

Afrekening in midzomerHoe ver ga je in de bescherming van hen die je lief zijn…

Kyohei is de 11-jarige zoon van hardwerkende ouders. In de zomervakantie, als zijn ouders op zakenreis moeten, wordt hij alleen met de trein naar de kustplaats Harigaura gestuurd, waar zijn oom en tante een herberg runnen. Tijdens de treinreis ontmoet hij een interessante man, Yukawa. Deze man neemt Kyowei onder zijn hoede en besluit ook zijn tijd in Harigaura door te brengen als gast in de ‘ryokan’ (herberg) van de familie.
Nicht Narumi woont ook in de ryokan bij haar ouders. Zij houdt zich bezig met het beschermen van de zee. Er zijn namelijk plannen om minerale delfstoffen te ontginnen en Narumi is fel tegenstander. Harigaura is verdeeld… enerzijds wil men de zee beschermen, anderzijds worden er andere inkomsten gezocht nu het toerisme op zijn retour is.
Yukawa en Narumi bezoeken de informatieavond over dit onderwerp. De enige andere gast uit de ryokan is daar ook aanwezig. Maar dan wordt deze man dood op de rotsen gevonden. Wat is er gebeurd? Was het een ongeluk of niet? Welke rol speelt Yukawa in het geheel?

Op de cover zien we het halve gezicht van een Japanse vrouw. Ik vind het geen opvallende cover, maar het past wel bij het verhaal. Met de titel heb ik iets meer moeite, naar mijn mening ‘bekt’ het niet lekker en geeft het te veel weg van de inhoud van het boek.

Higashino is een bekende Japanse schrijver. Ik kende hem niet, maar hij heeft al heel wat successen op zijn naam staan. En ik snap wel waarom. Hij schrijft vlot, het verhaal leest prettig. Toch was er iets dat mij opviel , iets dat misschien wel typisch Oosters is. Het geheel voelde namelijk voor mij enigszins ‘plat’ aan, er kwamen geen emoties aan te pas. Misschien een westers ‘vrouwendingetje’, maar ik wil graag dat er emoties uit een verhaal spreken. Dat geeft diepte en beleving aan een boek.

Het verhaal op zich is leuk om te lezen. Niet razend spannend, maar het onderzoek naar de dood van de gast wordt uitgebreid en goed beschreven. Alle losse eindjes die tijdens het onderzoek ontstaan, worden aan het einde van het boek netjes weggewerkt. De plot is redelijk verrassend, maar ook hier wordt het geen moment echt spannend.

Higashino geeft wel een mooi inkijkje in de Japanse cultuur. Omdat het natuurlijk in het Japans geschreven is, wordt er niet veel over uitgeweid. Voor mij had dat wel iets meer gemogen, maar ja, het boek is van oorsprong nu eenmaal geschreven door een Japanner voor de Japanners.

‘Afrekening in midzomer’ is het verhaal van het onderzoek naar een moord. De personen zijn van minder belang. Er komen ontzettend veel personages ten tonele, allemaal met van die moeilijke namen. Dat was wel even lastig af en toe, maar gelukkig staat voorin het boek een namenlijst en achterin een verklarende woordenlijst. Zonder die verklaringen zou het erg lastig lezen worden, denk ik. De personages worden niet uitgewerkt. Narumi leert de lezer nog het beste kennen, maar eigenlijk ook alleen in haar strijd om het milieu en de zee te beschermen. Zij had best iets meer diepte mogen krijgen.

Conclusie: een onderhoudend verhaal, niet razend spannend, maar goed en degelijk geschreven.

Titel: Afrekening in midzomer | Auteur: Keigo Higashino |Vertaling: Luk van Haute | Uitgeverij:  de Geus | ISBN: 9789044528855 | Blz.: 448

2 gedachten over “Afrekening in midzomer – Keigo Higashino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!